lauantai 4. toukokuuta 2024

Koivunlehdet hiirenkorvalla

Etelää on hellinyt viikon lämmin sääjakso. Päivälämpötilat ovat olleet +15...+20 astetta. Kevät on edistynyt ripeää vauhtia. Sini- ja valkovuokot loistavat kauneudellaan, keltakukkaisista jalokiurunkannus, käenrieska, mukulaleinikki ja keltavuokko kukkivat paraikaa. Tuomet, kuusamat ja koivut lehdittyvät, raita ja vaahtera kukkivat niin ikään näkyvästi. Siitepölyä on ilmassa kun ei ole satanut vähään aikaan. Tornien taistoa on käyty lämpimässä säässä ja lajiluku on noussut korkealle. Pyhäjoella nähtiin peräti 122 lajia, Salon Halikonlahdellakin uusi ennätys 96 lajia, jolla ei kuitenkaan ylletty edes Top 20-listalle. SSP-kausi aloitettiin vapunpäivänä, tällä kertaa liejussa ja vedessä kahlaten, saldona 19 käsittelyä ja 7 eri lajia.


Sinivuokot kukkivat valkovuokkojen kanssa runsaina.


Ruokokerttunen saapui vapuksi Salon Halikonlahden
jätevedenpuhdistamon altaalle. Kuva: Marja Hallikainen.


Lintujen pesinnät ovat alkaneet toden teolla, tiaiset kantavat sammalia pönttöihin, osa on aloittanut haudonnan ja muninnan paikasta riippuen. Kirjosiepot saapuivat vapun molemmin puolin ja valloittavat pihapiirin pönttöjä. Lehtopöllöllä on paljon hajontaa pesinnän ajoituksessa aina munista rengastusikäisiin poikasiin. Metsissä kuuluu yleisesti pajulinnun ja tiltaltin laulua, lehdoissa myös sirittäjän katkonaista siritystä. Salon Halikonlahden altailla pyörii pääskyjen sekaparvi, jossa on sekä haara-, räystäs- että törmäpääskyjä. Ruovikkoaltaaseen saapui vapunpäivänä ensimmäiset pensaskertut ja ruokokerttuset. Satakielen laulua on kuulunut jo huhtikuun lopulta alkaen. Ulkosaaristossa tapaa pohjoiseen matkalla olevia sinirintoja. Viime päivinä kattohaikaroita on saapunut maahamme lämpimien virtausten tuomina, parvet ovat olleet kovin levottomia ja siirtyneet pian muualle. Eilen Salon Halikonlahdella nähtiin 11 yksilön jalohaikaraparvi matkalla etelään. Kesän linnuista käki kukkuu jo monessa paikassa, samoin ensimmäiset kehrääjät surisevat reviireillään. Lämpimät säät ovat mahdollistaneet hyönteisten runsastumisen. Ensi viikolla palataan arkeen, sillä sää viilenee noin kymmenellä asteella. 


Pajusirkut palaavat uskollisesti reviireilleen. 


Lehtopöllöillä on eri-ikäisiä poikasia pöntöissä. 

Harvinaisuuksista mainittakoot arosuo- ja haarahaukat, punakaulahanhet, avosetit, sitruunavästäräkit, pussitiaiset, ruokosirkkalinnut, sepelsiepot ja amerikantavit. Salon Omenojärvelle ilmestyi jälleen ruskosotkakoiras edellisvuosien tapaan, missä lie talvehtinut onnistuneesti. Keuruulla havaittiin 28.4. Suomen neljäs siperiantavi. Loppuun voisi mainita Salon Halikonlahden ruokinnalla talvehtineesta valkoselkätikkakoiraasta. Nuori lintu viihtyi Salon maisemissa huhtikuun alkupuoliskolle saakka, mutta tavattiin ehkä yllättäen vapunpäivänä Raaseporin Karjaan Mustiossa 45 km päässä, missä aktiiviset lintuharrastajat kontrolloivat saman linnun kuvista. Kiitos heille uutterasta työstä.