perjantai 24. toukokuuta 2024

Kesä tuli, lämmintä ja vehreää

Toukokuun puolivälistä lähtien on saatu nauttia kesäisistä lämpötiloista, tosin alkuvaiheessa kosteikoissa ja notkoissa aamuyöt olivat varsin kylmiä, mutta nyt yöt ovat lämmenneet huomattavasti ja se näkyy jo hyönteissyöjälintujen runsastumisena. Maisema on todella vehreää, puiden ja pensaiden lehdet ovat suurentuneet päivä päivältä. Kun on ollut kuivaa, aurinkoista ja lämmintä, on monien kasvien kukinnat menneet ohi pikavauhtia. Kun kirsikat ja luumut aloittivat ja lakastuivat, pian seurasi omenapuiden kukinta. Eriväriset syreenit loistavat ja tuoksuvat pihoissa samoin pihlajat ja hevoskastanjat tuomien vanavedessä. Keltaiset voikukkapellot ovat auroraperhosten mieleen. Lämpimillä metsäpoluilla ei tarvitse kauaa tarkkailla, kun nastakehrääjä lentää matalalla ohitse. Hyttysiä, kärpäsiä ja paarmoja on alkanut parveilla suven alussa. Lämmintä tuntuu ennusteiden mukaan riittävän, vaan ei ole tullut vettä. Kuivuutta ja siitepölyä on kaikkialla. Maasto on rutikuivaa.

 

Omenapuut kukkivat paraikaa. 

Halikonlahden voikukkapolkua.


Pönttölinnuista tiaiset hautovat tai ruokkivat poikasiaan. Pikkuvarpusilla oli vielä muutama päivä sitten sekä munia että pieniä poikasia. Kottaraisilla ja rastailla on jälkikasvua ruokittavanaan. Lehtopöllöillä on paljon hajontaa. Poikueet ovat joko pienentyneet tai tuhoutuneet, saaliita ei ole juurikaan näkynyt. Ruovikoissa on ollut yllättävän vähän lintuja viimevuotiseen verrattuna. Toki sieltä löytyy jonkin verran ruoko- ja rytikerttusia, punavarpusia, pajulintuja sekä pajusirkkuja. Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Muissakin SSP-paikoissa on ollut varsin vaisuja aloituksia.


Pihlaja on aloittanut tuoksuvan kukinnan. 

 
Satakielten laulukonsertissa mieli lepää. 

Toukokuu on perinteisesti lintuharvinaisuuksien aikaa. Suomelle uusi laji, pohjoisamerikkalainen sirkku tummajunkko, löytyi Pietarsaaren läheltä Luodosta 19.-20.5., Suomen ykkösbongari Pekka Komi kuittasi 450.lajinsa siitä. Kansainvaellusta aiheutti myös renkaallinen eskimohanhi Kuopiossa 13.-18.5. Amerikkalaista lajistoa tuntui olevan kosolti liikkeellä, kun Utössä nähtiin saaren ensimmäinen amerikanmustalintu aamulla 17.5. ja amerikantukkasotka Kajaanissa. Listaa täydensi vielä soidintava amerikantaivaanvuohi Inarissa. Vm. laji nähtiin Laukaassa vuonna 2010. Porin nokisorsa siirtyi pariutuneena Yyteriin, valkosiipitiiroja ja mustatiiroja on ilmoitettu useasta paikasta. Mehiläissyöjiä on ilmaantunut länsirannikolle erityisesti Kökar-Utö-Luoto linjalle. Sisämaassa on havaittu piriseviä ruokosirkkalintuja, joista yksi Kaarinan Rauvolassa. Loviisassa lauleskeli harmaasirkku. Turun Ruissalossa bongareita sai liikkeelle vanha punakottarainen, ns. pastori sekä pussitiaiset Siuntiossa ja Salon Halikonlahdella, vm. paikassa koiraslintu hävisi yllättäen hyvin pian ensihavainnon jälkeen. Rönnskärillä kuitattiin tänään jo ensimmäinen pikkukultarinta ja Virolahdella verraten harvinaiseksi käynyt mustahaikara. Lämpimillä virtauksilla lisää rariteetteja on tulossa koko ajan.