lauantai 6. tammikuuta 2024

Talvilinnut ruokinnoilla

Alkuvuosi jää mieleen paitsi ennätyspakkasista myös monista talvehtivista lapinsirkuista, joita on jäänyt Lounais-Suomeen keltasirkkuparviin ja ruokintapaikoille. Kireät pakkaset laittavat lintujen elintoiminnot koville, ylimääräiset pyrähdykset edestakaisin ja stressit lisäävät kuolemia. Monet lintuharrastajat, niin erilaiset pinnabongarit kuin kuvaajatkin eivät tunnu ymmärtävän, että ruokintapaikat on jätettävä rauhaan -20...-30 asteen pakkasilla. Jatkuva tuntien seisoskelu ja ravaaminen näiden läheisyydessä ei ole suotavaa. Tämä koskee ihan jokaista. Selityksiä löytyy mitä monenlaisia. Myös viestittelyä on syytä rajoittaa, jotta linnut selviävät.  


Lapinsirkku on jäänyt talvehtimaan Halikonlahdelle.


Lapinsirkun valkea vatsapuoli erottuu sirkkuparvesta.


Talitiainen ihmettelee lapinsirkkukoirasta. 


Pienimmät ruokailijat isojen välissä. 


Salon Halikonlahdella valkoselkätikkakoiras on vakiintunut alueelle vuosittain. Naaraan kanssa hengailu voisi ounastella jopa pesintää jonnekin lähiseudulle. Piekanoita päivystää entiseen malliin. Myyriä ja hiiriä vilisee maastossa yhä aktiivisesti. Ennuste tosin povaa myyräkantojen romahdusta kevättalvella. Saalistuspaineet ovat kovat monesta suunnasta. Pakkaset eivät ole pikkulintujen ainoa murhe. Etenkin lapinharakat ovat taitavia saalistajia ja nappaavat sini- ja talitinttejä ruokintapaikoilta. Ampu-, tuuli- ja varpushaukat vaanivat pikkulintuja parvista nopealla yllätystaktiikalla vaihtelevalla menestyksellä.


Valkoselkätikkakoiras rungon yläpuolella.


Pysyy valkoselkätikka oksan alapuolellakin. 


Ruokintapisteen eri lajistoa. 


Koskikara Salon Häntälänkoskella. 

 

Koskikarat ovat karaistuneita avantouimareita. Niitä pulahtelee ainakin Perniön Teijolla ja Halikon Häntälänkoskella. Perniön Asemalla pelmahtelee suuri peippolintuparvi, jossa on satoja tiklejä, joukossa myös hemppojakin. Pikkuvarpuset tulevat mielellään ruokinnoille parhaimmillaan useiden kymmenien yksilöiden parvissa. Keskitalvella urpiaiset ovat myös tulleet maaruokinnoille sirkkujen seurassa.