Lämmintä on riittänyt koko Suomeen. Ero Käsivarren takatunturien lumenviipymäalueisiin ja etelän lehteviin ja reheviin maisemiin on häikäisevä. Perhoslajistokin on muuttunut jo kesäisemmäksi, kiitäjät, kehrääjät, mittarit ja yökköset ovat jo hyvin edustettuina lajivalikoimassa. Hyvin kuluneita liuskaperhosia ja suruvaippoja on vieläkin näkynyt lennossa. Pitkämatkalaisia amiraaleja on eksynyt syöttirysiin. Kaaliperhoset ovat sen sijaan paljon paremmassa kunnossa. Perhosmaailman pitkäikäisin liuskayökkönen on ollut yllättävän runsas tänä vuonna. Kunnon sääskiparvia odotellaan jo pohjoiseen.
Kurjen poikanen rengastajan hyppysissä. |
Lintumaailmassa eletään kiireistä poikasvaihetta. Pikkuvarpuset ja tiaiset ovat saattaneet poikueensa maailmalle, kirjosiepot ruokkivat paraikaa pieniä poikasiaan. Aamuvarhaisella erään pellon reunassa tiiviisti emojensa seurassa harpponut kurjenpoika päätti ottaa jalat alleen ja maastoutui ojanpohjan kasvillisuuteen. Toinen emoista yritti harhauttaa päinvastaiseen suuntaan kuin mihin poikanen lähti. Rengastajaa ei niin vain jymäytetä. Väriltään lämpimänruskea nuori ripakinttu painoi jo lähes kilon. Töyhtöhyyppien päitä näkyy oraspelloilta, valitettavan usein maastopoikaset päätyvät nisäkäspetojen ja haukkojen saaliiksi. Vain harva neljästä saavuttaa aikuisiän.
Tiibetinhanhi on viihtynyt Kemiönsaaren Kasnäsissa. |
Bongattavaakin saatiin viime viikolla, kun vuoden toinen pääskykahlaaja oli hienosti esillä koko päivän Kaarinan Kuusistonlahdella. Tiibetinhanhi on puolestaan leikannut ruohoa valkoposkihanhien kanssa Kemiönsaaren Kasnäsissa. Enontekiöllä viihtyy harvinainen amerikanjääkuikka kauniissa juhlapuvussa. Myöhäistulijoita saapuu yhä edelleen kevätmuutolta kuten pikkukultarintoja ja lapinuunilintuja. Tiedon mukaan sinipyrstöjä on Itä-Suomessa hyvin runsaasti. Näin juhannuksen aikaan on syytä muistuttaa veneilijöitä menemästä lintuluodoille ja varsinkaan koirien kanssa edes kytkettyinä. Häiriö ja sekamelska lintujen pesimäsaarilla on valtava.