Yli kuukauden tauon jälkeen oli vuorossa 222.käynti Utössä. Tiistaiaamun pimeydessä lähtöhetkellä pakkasta oli noin -15 astetta, ulkosaaristossa sää oli huomattavasti leudompi, vain -3 astetta, lähes pilvistä, tuuli itäkoillisesta 8 m/s ja lunta sääasematietojen mukaan 7 cm. M/S Eivor lähti totuttuun tapaan klo 8.30 Pärnäisista meren ollessa edelleen auki. Matkaseurueena Utöhön asti olivat J.Tenovuo ja A.Vienonen, tähän oli tyytyminen tällä kertaa:) Nötössä alkoi näkyä enemmälti vesilintuja tyhjyyden keskeltä: laulujoutsenia 2ad2juv, kyhmyjoutsenia 3ad2juv, tukkasotkapari, 8 isokoskeloa, 60 telkkää, 50 sinisorsaa ja pari merikotkaa säikyttelemässä vesilintuja.
|
Huono kaukaa otettu kuva Knivskärin vanhasta muuttohaukasta. |
|
Kova itätuuli iskee vaahtopäinä ja aallokkoina Utön rantoihin. |
Aspön jäätyä välistä pääsimme rantautumaan Utön saareen jo klo 12.30 maissa. Sitä ennen Knivskärin merimerkin päällä tähysteli komea vanha muuttohaukka, joka lehahti lentoon jääden paikalliseksi toiselle etelämpänä olevalle merimerkille. Ihan mukava sponde havis joulukuulta. Puoleenpäivään asti Utön vesiäistarkkailusta oli vastannut J.Helstola, joka siirtyi Jurmoon. S.Sällylä oli tietysti myös saaressa omissa askareissaan. Lyhyen iltapäivän aikana ehdimme havaita länteen lentäneen kuikan, neljä pilkkasiipeä, yhden laulujoutsenen, 12 kyhmäriä, peukaloisen itäruovikossa, kaksi punarintaa koululla ja museon raitilla, neljä peippoa, punatulkkukoiraan, keltasirkun, urpiaisen ja kymmenkunta mustarastasta eri ruokinnoilla. Saarelaiset kertoivat, että kettu mussuttaa öisin talipötköt puista alas, mitä pienemmät edellä sitä isommat perässä.
|
Utön lumista rakkolevämassaa lintutyhjiössä. |
|
Jäähattuja oli muodostunut itärannan mataliin rantakiviin. |
Keskiviikkona 5.12. jo edellisiltana voimistunut itätuuli jatkoi vinkumistaan. Aamulla tuulen nopeus oli 13 m/s, päivällä parhaimmillaan 16 m/s ja puuskissa jopa 19 m/s heikon lumisateen kera. Iltapäiväksi sää lauhtui suojan puolelle ja tuuli hellitti hieman. Näkyvyyttä ei ollut kuin pari kolme kilometriä. Luotsiasemalla tarkkailtiin tunnin verran vesilintuja. Joitakin kala- ja naurulokkeja lenteli rantaviivoja pitkin, merimetsoja oli yhdessä parvessa liki parikymmentä, yksinäinen haapana viuhtoi vastatuuleen eteläkärjen ohitse, samoin kuin pari allia ja kolme pilkkasiipeä. Rannoilta löytyi vielä pari luotokirvistä. Pieniä sinisorsa- ja telkkäparvia uiskenteli lähivesissä. Lumen peittämillä ja tuulen piiskaamilla ruokinnoilla käväisi kuusi mustarastasta, käpytikka, vuorihemppo, neljä peippoa, vihervarpuskoiras, punarinta, rautiainen, kaksi keltasirkkua ja urpiainen vakiovieraiden lisäksi. Räkättejä oli tupsahtanut saareen pienissä erissä kymmenkunta yksilöä. Maisemat olivat varsin talvisia ja arktisia eikä parempaa ole luvassa kuin vasta ensi lauantaina.