keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Koleaa kuun loppua Utössä

Maanantaiaamuna 25.huhtikuuta matkalla Salosta Turkuun päin tien varret olivat loskaisia ja maa oli peittynyt lumeen yön jäljiltä. Kevään eteneminen on ollut todella hidasta. Niinpä Utössä kolmen päivän retkellä sää oli kauttaaltaan hyvin kolea etelätuulesta huolimatta. Eivorin kannelta nähtiin Jurmon katajikossa suopöllö, jonka oleskelu viitannee pesintään. Myyriä pitäisi silloin olla riittävästi. Illan nelituntisen aikana Utössä ehdimme nähdä yhden ristisorsan, harmaasorsaparin, neljä punajalkavikloa, komean vanhan sepelrastaskoiraan itärannassa, nuoren mustaleppälintukoiraan, huuhkajan istumassa ilta-auringossa, peräti viisi luotokirvistä yhtä aikaa itärannassa sekä muutaman kivitaskun ja tiltaltin. 


Käpytikka naputtelee lehtipuuta männikön reunalla.

Haahkapari tyynessä vedessä.

Tiistaina 26.4. sää pilvistyi, tuuli kääntyi idästä pohjoiseen ja voimistui navakaksi illalla. Ennustettua vesisadetta ei pahemmin koettu. Lämpöä oli vain muutama plusaste, kun Itä-Suomessa oli puolestaan ollut yli +15 astetta. Niin erilainen Suomi oli sääkartalla samaan aikaan. Vesilintumuutto oli ihan kohtuullista, mm. kaakkuri, noin 50 Gaviaa/kuikkaa, 2 mustakurkku-uikkua, lähes 900 mustalintua, 140 allia, 80 ruokkia, pari lapasorsaa ja harmaasorsaa, harmaahaikara, 15 kuovia, valkoviklo, rantasipi, 5 kalatiiraa ja 6 merikihua. Karikukko loisti poissaolollaan. Paikallista vesilintumassaa edustivat kymmenet tukkakoskelot, haapanat ja tavit. Petolinnuista havaittiin naaraspukuinen sinisuohaukka, tuuli- ja varpushaukka sekä saalisteleva sarvipöllö. Saaren puita kolisutteli edelleen kymmenen käpytikkaa. Punarintoja oli varsin runsaasti. Kylällä ruohostossa hyppeli eilinen mustaleppälintu. Muista mainittakoot tilhi, herne- ja mustapääkerttukoiras sekä vanha mustavaris. Mörttilän suunnassa tallusteli kettu, joka on uinut lähisaarilta Utöhön.


Kalalokki istuskelee tolpalla koulun lahdessa.

Tukkakoskeloita ui rantavesissä runsaasti haahkojen seurassa.

Keskiviikko 27.4. kylmä sää jatkui. Yön pohjoisluoteinen kylmä tuuli oli köyhdyttänyt saaren linnuista. Punarinnat olivat huvenneet murto-osaan edellispäivästä. Merellä muutto oli hyvin heikkoa. Vasta aamupäivällä näkyi jokunen kuikka, muutama ruokki, kymmeniä alleja ja mustalintuja, 15 meriharakkaa, rantasipi, valkoviklo, kala-/lapintiira sekä paikallisina kaksi merikihua ja lapasorsaa. Itäniityn pihlajissa lymyili metsäkirvinen, tilhi, peukaloinen ja kivitasku, kylällä mustaleppälintu, rautiainen, hemppopari sekä ruokinnoilla kymmeniä järripeippoja. Sinililjat ja kiurunkannukset kukkivat kauniisti saarelaisten pihoissa. Saaressa oli eloa, kun turkulainen leirikouluryhmä vieraili Utössä, urbaani miljöö oli muuttunut saaristolaiskulttuuriin. Itse poistuin tänään mantereelle. Matkalla Pärnäisiin näimme paikallisen merikihun sekä laivaväylän varrella pesivän kalasääsken. 


Sinililjat kukkivat värikkäänä mattona monen saarelaisen pihassa.

Luotsiasema ja majakka koulun suunnalta nähtynä.