lauantai 15. lokakuuta 2011

Pikkuvarpusparvia ja varislintumuuttoa Utössä

Kuulin autoradiosta, että lokakuun 13.päivä oli kansallinen epäonnistumisen päivä. Suuntasin kuitenkin aamulla kohti Utön saarta kolealla syyskelillä tuulen puhaltaessa pohjoisesta 14 m/s ja puuskissa vieläkin enemmän. Yhteysalus Eivor lähti aikataulussaan Pärnäisistä ja perille Utöseen saavuttiin klo 15.30 maissa. Matkalla ei juuri nähty mainittavan arvoisia lintuhavaintoja. Saareen matkasi lisäkseni Tenovuon Jorma Outin kanssa ja Varesvuon Markus pikakäynnille hyönteisrysiä hakemaan. Reilun kolmen tunnin retkeilyn aikana viime sunnuntaina löytynyt nuori punavarpunen näyttäytyi kaikille saaressa olijoille koulun ruokinnalla, jossa oli yhteensä parisenkymmentä peippoa, muutamia järrejä ja pikkuvarpusia sekä kymmeniä talitiaisia. Punavarpunen on lokakuussa jo hyvin vähälukuinen Suomessa. Sen lajitoverit ovat tähän aikaan kaukana kaakon suunnassa. Puukiipijä sinnitteli myös kovassa tuulessa ruokintapaikan puun tyvellä. Itäniityn kivikkoisessa katajikossa hyppeli peukaloinen ja illan hämärtyessä lounaaseen viiletti noin 45 valkoposkihanhea.

Museon viereinen lammashaka majakan edustalla. 
Perjantaiaamuna 14.10. pohjoistuulta oli vielä 11 m/s, mutta tuuli heikkeni päivän mittaan ollen iltapäivällä enää 5 m/s säänkin seljettyä samalla. Suojaisissa paikoissa oli jopa varsin lämmintä. Kärpäset, syyskorennot ja ritariluteet tulivat esille. Kimmo oli nähnyt yhden kyynkin. Päivän sanat olivat varislintumuutto ja pikkuvarpuset. Aina puoleenpäivään asti taivas oli mustanaan variksia ja naakkoja, jotka suuntasivat länsilounaaseen löyhissä porukoissa, parhaimmissa ollen yli 100 yksilöä. Saareen tupsahti päivän aikana lisää pikkuvarpusparvia. Niitä oli kerääntynyt rivitalojen, koulun ja päiväkodin pensaisiin kolmeen eri paikkaan noin 60 yksilöä. Minään muuna syksynä niitä ei ole ollut näin paljon yhtä aikaa. Punavarpunen oli kuulema nähty uudestaan koulun pihanurmella. Sen sijaan töyhtökiuru oli ottanut nokkiinsa tuulisesta säästä ja pysytteli poissa jossakin muualla piilossa. Hysyistä nähtiin vielä kaksi tiltalttia ja västäräkkiä. Pieniä punatulkku- ja tilhiparvia kierteli kylillä. Taivaalla liiteli useita merikotkia. Maakotkat eivät ulottaneet muuttoansa Utön suuntaan.

Ritariluteet kömpivät esille luotsiaseman eteläseinustalla.

Auringonlaskua Utön lounaispuolella.
Päiväkodin edustalla näytti varsin autiolta. Kauan 27 vuotta palvellut pieni punainen jalasmökki, jossa vietin paljon aikaani 1990-luvulla myyrätutkimuksien parissa, oli siirretty koulun pihalle, jossa sen pitäisi toimia työkaluvarastona. Lintumiesten mökkinä toiminut rakennus sai uuden tehtävän. Aikansa kutakin. Eräänlainen historian lehden sivu kääntyi ja tapahtumarikas aikakausi päättyi siihen. Lintukopin asukkaat tulivat saarelaisille tutuiksi.

Punainen lintumökki oli hävinnyt kylätien varresta...

...ja oli siirretty koulun pihalle tulevaksi työkaluvarastoksi.
Lauantaina 15.lokakuuta sää oli kerrankin heikkotuulinen ja kaunis. Tuuli oli jälleen kääntynyt lounaaseen ja päivän mittaan vaihteeksi voimistunut jo navakaksi. Maittavan hotelliaamiaisen jälkeen saaren retkeily jäi varsin vähiin muiden miehittäjien hoitaessa hommat. Laaksosen Juhan uhoamisista huolimatta päätin lähteä mantereelle. Juhan perhe kuin myös itse hotellin omistaja lähtivät saaresta pois. Mitään uusia rariteetteja ei päivä kuulema kuitenkaan tarjonnut Utöstä. Kimmolle soitettuani hän kertoi töyhtökiurun löytyneen uudelleen ja itäniityn raripuskassa majailleen sarvipöllön. M/S Eivor lähti Utön satamasta klo 8.30. Alkumatkasta Juhan ja Markku Salon kanssa havaittiin vanha pikkulokki, kaakkuri, sepelkyyhky ja pieni pilkkasiipiparvi. Myöhemmin nähtiin yksi pilkkasiipi lisää, pari härkälintua ja neljä talvipukuista riskilää ohilennossa. Laivamatkalla kohti Pärnäistä kännykät piippailivat Espoon Stenskärin tundrakuikasta, joka nousi lounaaseen bongarien ulottumattomiin. Myöhemmin kävi ilmi, ettei kyseessä ollut kuitenkaan tämä laji. Jurmon ja Aspön satamat jäivät väliin. Hidasteluista ja kunniakierroksista huolimatta Pärnäisiin saavuttiin klo 12.25. Taas yksi Utön retki oli takana, 202.kerta kirjattiin tilastoihin.

Utön puulaiturille oli saapunut Albanus, joka purjehtii Ahvenanmaan lipun alla.