tiistai 15. maaliskuuta 2011

Utö kutsuu

Aikainen tiistaiaamu ja viimeiset lähtövalmistelut Utöseen. Kylmä pakkasyö oli takana, joten kevätmuuttoa ei ollut luvassa. Aurinko paistoikin pilvettömältä taivaalta ja matkanteko sujui joutuisasti tähtäimessä Paraisten-Nauvon viimeinen lautta, jolla ehtii vielä ajoissa Pärnäisten satamaan. Sitä ennen piti pysähtyä kuitenkin Paraisten Mattholmsfladanin sulassa, jossa metsäkauris seisoi rauhallisesti jään reunalla juomassa vettä.

Metsäkauris poseerasi jään reunalla aamuvarhaisella.
Pärnäisiin M/S Eivorille ehdinkin sopivasti vajaan kymmenen minuutin marginaalilla ja edessä laskelmieni mukaan 191. käyntikerta, sitä kun taas vaihteeksi aluksella kyseltiin. Minttu tuurasi kokkia ja palveli ystävällisesti hyvillä sapuskoilla. Tuttujen utöläisten lisäksi matkassa olivat Högmanderin Jouko ja Keräsen Seppo, jotka jäivät Jurmon jäille ja ottivat alleen paljon nähneen valkoisen moottorikelkan, jolla on viety lukemattomat kerrat ruhoja merikotkien ravinnoksi. Tällä kertaa miehet olivat kuitenkin muissa aikeissa.

Sepon kelkka ja Klasun mönkijä Jurmon jäillä.
Laivamatkan aikana Nötön pohjoispuolella näkyi valkoisen jääkannen yllä pohjoiseen muuttava kottarainen. Bokullan ja Jurmon maisemissa auringon hohtamilla jäillä makoili yhteensä 10 aikuista hyljettä eri paikoissa. Muutama vanha merikotka istuskeli luodoilla. Suhteellisen matalat ahtojäät eivät sanottavasti haitanneet matkan kulkua. Merivartioalus Tursas tuli Eivoria vastaan. Jäiden paksuus vaihteli 20-40 cm:iin. Jäät ovat lohkeilleet laivaväylän varrella pienemmiksi monikulmioiksi ja suunnikkaiksi. Tähän aikaan vuodesta auringon valon kirkkaus häikäisee jäälakeuksilla. Väylän reunoilla railoja ja pienialaisia sulia oli melko harvakseltaan ja nekin olivat täysin vesilintuköyhiä. Vasta Utöseen tultaessa alkoi sulissa uiskennella isokoskeloita, telkkiä ja kyhmyjoutsenia. Utön etelä-ja lounaispuolella rantoja lukuun ottamatta oli avovettä näkyvissä pitkälle horisonttiin.

Utön etelä- ja lounaispuolella on jo avovettä horisonttiin.
M/S Eivor saapui kaikkien välisatamien jääpysäkkien jälkeen Utöseen tarkalleen klo 15.00 reilussa 6 tunnissa. Lintumiehistä Lundenin Jouko lähti mantereelle päin ja kertoi nähneensä Markus Varesvuon kanssa pari kaulushaikaraa saaressa edellispäivänä. Aikaisin ovat botet lähteneet kevätmuutolle. Se on vasta Utön 7.havainto historiassaan. Niin ikään Utössä aurinko paistoi täydeltä terältä, tuuli oli luoteesta 5 m/s ja lämpötila asteen verran pakkasen puolella. Tiiviiksi pakkautunutta lunta oli ajankohtaan nähden varsin paljon.

Utön talvisen tuntuista kyläraittia maaliskuun puolivälissä. 
Kolmen tunnin iltapäiväkierros tuotti koulun pihalta 4 kottaraista, 3 mustarastasta ja peipon, sääasemalta auringonlaskussa edelleen päivystävän hiiripöllön, kylältä 3 kiurua, männiköstä 2 siivilleen noussutta varpushaukkaa ja rantavesiltä tukkakoskeloparin. Saaren itäpuolelle oli kerääntynyt 70 yksilön telkkäparvi. Vähistä havainnoista on hyvä parantaa huomiseksi.

Koulun kottaraisia ruokintapaikan pihapensaissa.