sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Hiihtoretkellä joella ja myyrän murkinoilla

Harmaa ja pilvinen päivä sujui liikunnallisissa merkeissä. Aamun vasta sarastaessa turkinkyyhkyt huhuilivat aktiivisesti ja äänekkäästi ikkunamme alla Salon Moisiossa. Viherpeipot ja talitiaiset lauloivat pihapuissa. Aamureippailun jälkeen oli vuorossa hiihtoretki Halikonjoen Purhamäenkosken maisemiin. Hanki kantoi pelloilla hyvin. Koskella ei ollut elämää, vaikka se olikin sulana yhdestä kohtaa. Talventörröttäjät putkiloineen ja takiaisineen jököttivät alastomina ja yksinäisinä kosken lumisilla rannoilla.

Talventörröttäjiä Halikon Purhamäenkosken rannoilla.
Pelloilla lumen pinnalla oli erittäin runsaasti hädin tuskin silmillä nähtäviä pieniä mustia hyppyhäntäisiä. Muuttolinnut puuttuivat pelloilta. Vain rusakon loikkimisjälkiä erottui hangelta tiheiden pajupensaiden luota. Käännös suksilla ja paluuperä takaisin Halikon pihaan. Närhet ja töyhtötiaiset kävivät läskiruokinnalla. Käpytikka koputteli pihavaahteran oksaa samalla kun metsästä alkoi kuulua vaimeaa mustarastaan melodista huilua.

Metsämyyrä mutustelee siemeniä ruokintapaikalla Halikossa.
Ruokintapaikan kuokkavieraana puikkelehti metsämyyrä, joka ketterästi juoksenteli pensaan alla oksistojen suojassa ja kurkkasi nappisilmillään lumikinoksen takaa. Myyrä naposteli siemeniä etukäpälillään auttaen. Pian punaruskeaturkkinen myyrä oli hävinnyt näkyvistä, kunnes ilmestyi taas uudelleen pensaan juurelle. Aikamoinen vekkuli.

Metsämyyrä kurkkaa uteliaana lumikinoksen takaa.
Luontoretken päätteeksi selailu nettimaailmaan osoitti uusia kevätmuuttajia saapuneen tänäänkin. Tulijoiden joukkoon kirjattiin kangaskiuru, harmaahaikara ja härkälintu, vm. nähty Ahvenanmaan vesillä Eckerössä. Salon Meriniityn Sokerisillalla oli edelleen töyhtöhyyppä ja Halikonlahdelle oli ilmestynyt sepel- ja uuttukyyhkyjen lisäksi ensimmäiset kottaraiset.