keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Kylmää itätuulta ja niukalti muuttajia

Aamu valkeni Utössä -6 asteen pakkasessa ja heikossa itätuulessa, joka päivällä kääntyi kaakkoon. Kylätie alkoi paikoin hieman sulaa auringon lämmön vaikutuksesta. Päivästä tuli lähes pilvettömän selkeä ja hieno, mutta sitäkin huonompi kevätmuuton kannalta, sillä koleus ja väärä tuulen suunta saivat aikaan sen, ettei merellä muuttanut kerrassaan mitään. Lähinnä paikallisten vesilintujen edestakainen liikehdintä merikotkien saalistaessa aiheutti ylimääräistä suhinaa ja vipinää. Niinpä oli aikaa seurata konttialus Sophian menoa jäissä pohjoiseen päin ja laskea juuri heränneiden värikkäiden ritariluteiden määrää luotsiaseman alaikkunoiden sisäpuolella. Myrkylliset ja pahanmakuiset punamustat ritariluteet elävät käärmeenpistoyrtillä. Fågellin käytävälläkin kuljeskeli yksi veijari listojen alle piiloon.

Aurinko nousee Utössä Ormskärin kallioiden takaa.

Hiiripöllön torkkuaika. Kuvaaja ei voisi vähempää kiinnostaa.
Uskollinen hiiripöllö on viihtynyt saaressa jo melkein kuukauden päivät. Peltomyyriä tuntuu siis yhä riittävän. Varpushaukka jahtaa ruokintapaikkojen pikkulintuja. Kottaraisia ei tänään näkynyt maisemissa. Joitakin kiuruja ja muutama sepelkyyhky lenteli saaren yllä. Lännestä lensi seitsemän naakan parvi itään. Saaren etelä- ja itäpuolen lähivesillä uiskenteli ainakin 72 vanhaa kyhmyjoutsenta, 150 telkkää, tukkakoskelopari ja kaksi tukkasotkakoirasta mainittavimpina vesiäishavaintoina. Piharuokinnoilla näkyi yksi koiraspeippo ja arka pikkuvarpunen. Edellispäivien harvinaisuuksista ei ole ollut enää tietoakaan.

Räikeänvärinen ritarilude luotsiaseman ulkoseinustalla.

Ahtojääpalapeliä Saunalahden edustalla.
Utön etelärantoja kuvastaa sankka ahtojäävyöhyke. Suuria ja paksuja jäälohkareita on kasaantunut röykkiöiksi ja jopa vuoriksi limittäin ja poikittain toistensa viereen. Jääpalapeliä on sikin sokin rantavedet täynnä. Avoimilla vesillä jäiden läheisyydessä ui kaksi hyljettä, joista toinen köllötteli aamulla eteläkärjen edustalla. Paikallisten kertoman mukaan pari kuuttiakin on jo nähnyt päivänvalon. Viime keväänä kuutti löytyi pääsaaresta.

Punaiset ruusunmarjat pilkistävät lumen pinnasta.

Iltarusko Utön länsihorisontissa.
Ensi yöstä on jälleen tulossa kylmä pakkasyö, joten mitään ihmeempää muuttoa tuskin on luvassa. Lyhyt iltakierros pakastuvassa kuutamonvalossa loi tunnelmaa punaisen iltaruskon kera. Iltarusko hyvä usko eli huomenna aurinko paistaa. Huuhkajia ei hämärässä näkynyt, vaikka kaukoputkella selasin korkeimmat kalliokohoumat ja tykit useaan kertaan.