sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Keskikesän kukkasia ja käen kukuntaa

Keskikesällä on lämmintä ja valoisaa. Tänään aamu aukeni tyynessä säässä, auringon valo kimalteli meren pinnassa, peippo lauloi reippaasti korkealta puun oksalta ja konserttia täydensi vastarannalla kukkuva käki, joka ei lopettanut kuin vasta kahdeksan maissa. Harmaapäätikka ja uuttukyyhky soidinteli rantalepikossa. Kyyhkyt vierailevat mielellään hernepelloilla korjaten poimittua loppusatoa. Pönttöpesijöitä on jo melko vähän, joitakin pikkuvarpusia, tali- ja sinitiaisia sekä myöhäisiä kirjosieppoja ja tuulihaukkoja pesii vielä. Varikset ja korpit kyttäävät ainokaisia rantasipin poikasia. Suvessa kirmaileva ja kirkuva tervapääskyparvi luo tunnelmaa. Raisionlahdella oli hetken aikaa vaihteeksi bongattavaakin, kun TLY:n alueella harvinainen ruostesorsa laskeutui lintutornin eteen.

Mäkitervakot värittävät tienvarsiniittyjä.

Kesämaitiaiset viihtyvät nurmikkokaistaleella.

Aamulla ajelin hiljaista rantatietä, jota pitkin loikki jänis edellä. Pupu ei tieltä poikennut puolen kilometrin matkalta minnekään. Mutkan tullessa jänis vaihtoi aina puolta ja oikaisi sisäkurvin puolelle lyhentääkseen matkaa. Järkevää käyttäytymistä. Peurat ja kauriit loikoilevat joenrantojen heinäpelloilla, mutta huomaavat kyllä lähestyvän tulijan jo varsin kaukaa. Parilta taholta olen kuullut Salon-Kemiönsaaren alueella liikkuvan villisikoja. Ne rantautuvat ja lisääntyvät hyvää vauhtia meillä. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten asiaan suhtaudutaan ja millaisia vaikutuksia ja muutoksia runsastuva kanta saa aikaan luonnossamme. Puutarhamaan kääntäjiä ja jyrsijöitä on siis tulossa, mutta ei ihan toivotulla tavalla. Myyräkanta on puolestaan heikko, lehtopöllönpoikasia varttui vain kymmenkunta ja nekin olivat lentopoikasvaiheessa nälissään, selviytyjiä ei tainnut olla montakaan. 


Neidonkieli kukkii valoisilla hiekkapientareilla. 

Niityillä kukoistavat päivänkakkarat, niittynätkelmät, hiirenvirnat, apilat ja kesämaitiaiset. Hiekkaisia tienvarsia kaunistaa sininen kukkija neidonkieli, jota tapaa etenkin Kemiönsaarella. Mäkitervakkojen kukinta on jo loppusuoralla, kun taas ahdekaunokit ovat vasta aloittelemassa nuppuvaiheessa. Mustikat ovat saaneet jo hieman väriä. Kukkaniityillä lepattelee päiväperhosia läpi kesän. Määrät ovat olleet tänä vuonna kuitenkin niukkoja. Lämpimät yöt houkuttelevat yöperhosia liikkeelle. Tuoreita nokkosperhosia lentelee latojen liepeillä. Perhostoukkia ja lantakuoriaisia ryömii vastaan karikepolulla. Neidonkorennot parveilevat jokien ulpukkakasvustojen yllä. Väriä ja elämää kuhisee. Siilikkäitä, yökkösiä ja kiitäjiä tulee nyt valolle, syötit vetävät huonommin alkukesän rynnistyksen jälkeen, toivottavasti vain väliaikaisesti. Saariston heinäniityillä kannattaa varoa punkkeja. 


Leikkuulta säästetty nurmikko voi näyttää tältä.

Valkoinen värimuunnos harakankellosta.