lauantai 21. toukokuuta 2016

Praha 19.-20.5.2016

Kevät Keski-Euroopassa on hienoa aikaa. Tsekin Prahassa koet olevasi itäisen Euroopan sydämessä ja eläväsi keskiajan tunnelmissa. Paikkaa ei ole turhaan mainostettu. Niinpä oli vihdoinkin aika kokea tämä kaupunki. Lentoyhtiö Norwegian tarjoaa edullisia lentoja kohteeseen ympäri vuoden. Matka Helsingistä taittuu parissa tunnissa. Vaclav Havelin lentokentältä (Letiste) on 10 km keskustaan, jonne pääsee kätevästi Airport Express -bussilla. Pääteasema on Hlavni nadrazi. Lipun hinta on 60 korunaa (noin 2 €) ja sen voi ostaa suoraan kuljettajalta. Hotelli kannattaa valita läheltä keskustaa tai Vltavajoen rannalta. Majapaikaksi olin valinnut sivukadun varrelta viihtyisän ja uusitun kolmen tähden Royal Plazan (Rimska 4), josta oli lyhyt kävelymatka niin bussiasemalle kuin pääkadun Vaclavske namestin kautta vanhaankaupunkiin. Maittava aamiainen sisältyy 70 € vuorokausihintaan. Maksu suoritetaan kokonaan vasta hotellin vastaanotossa. Englannin kielellä kommunikointi onnistuu kaikkein parhaiten ja suurin osa ostoksista käy eurovaluutalla. Liikenteestä on hyvä kertoa pari sanaa. Heti ei kannata jalallaan suojatielle astua. Modernit raitiovaunut kulkevat vilkkaasti reiteillään kovaa ajavien henkilöautojen lomassa. 

Praha sopii lemmenloman kohteeksi.

Prahaa voi valloittaa tyylikkäillä hevosvaunuillakin.

Modernit raitiovaunut korvaavat vanhoja kulkuvälineitä.

Kiertoajelua tarjotaan vanhaan malliin.

Illalla arkipäivänä tulo Prahan keskustaan sujui vauhdikkaasti. Lähdimme heti iltayöstä tutustumaan vanhankaupungin idylliseen ja tunnelmalliseen loistoon, jossa valot loistavat kaupunkia halkovan Vltavajoen pinnassa. Turisteja virtaa rannoilla tuhatmäärin öisinkin. Jo 1300-luvun puolivälin jälkeen aloitettua 516 m pituista Kaarlen siltaa bongataan täyskuutamossa kevätillan romantiikassa. Sillalta on hienot näkymät toisella puolella näkyvään valaistuun Prahan linnaan. Monet souvenirs-butiikit ovat auki keskiyölläkin ja viihdetarjonnasta löytyvät yökerhot ja Darling Cabaret Prague kalliiseen makuun.

Kaarlensilta koristellun rautakaiteen läpi kuvattuna.

Rahallista apua pyytäviä kaduilla riittää.

Naistaiteilija työssään Kaarlensillalla.

Kaarlensiltaa alettiin rakentaa v. 1357.

Vltavajoen pinnassa liikkuu kymmeniä aluksia ja veneitä.

Aamulla voi poiketa Prahan vehreissä puistoissa, mm. Riegrovy sady päärautatieaseman itäpuolella on oivallinen kohde. Hevoskantanjat, syreenit, pihlajat ja angervot olivat täydessä kukassa. Keltainen kultasade mykisti väreillään. Suuret saarnet, vaahterat, jalavat ja lehmukset kattavat risteileviä puistokäytäviä. Kaupunkilinnustosta löytyi herne- ja mustapääkerttuja, naakkoja, närhiä, mustarastaita, peippoja, punarintoja, turkinkyyhkyjä, tervapääskyjä ja pähkinänakkeleita, vm. oli jo lentopoikue maastossa. Talvisin alueella ilmeisesti ruokitaan lintuja, koska ruokinta-automaatteja löytyi sieltä täältä. Liikenteen melusta huolimatta lintujen lauluäänet kuuluivat yllättävän hyvin.

Kultasade keltaisessa loistossaan.

Riegrovy sadyn vehreää puistoa.

Turkinkyyhkyjä huhuilee Prahan puistoissa ja rakennuksissa.

Pähkinänakkelin lentopoikanen kerjää emolta ruokaa.

Uudella osalla (Nove meston) Vaclavske namestin bulevardilla sijaitsee Venceslauksen aukio ja ratsastajapatsas. Tämän leveän kadun molemmin puolin on runsaasti shoppailumahdollisuuksia. Yksi miellyttävimpiä kohteita oli Da Capo Cafe & Cocktailbar. Sen tsekkiläinen henkilökunta oli hyvin avulias, reipas ja ystävällinen. Vaaleahiuksinen Olga tarjoili makeat jäätelöannokset ja virvoittavat cocktailit. Tumma tsekkiläinen olut kuuluu tietysti valikoimaan. Voin lämpimästi suositella paikkaa janoisille. Kadun pohjoispäästä löytyy torikojuja, joissa myydään matkamuistoja, suklaata, vihanneksia ja hedelmiä. Halvimmat hinnat löytyivät näistä paikoista. Bohemia lasit ja kristallit erikoisliikkeissä olivat paitsi huikean näköisiä niin myös hintaisia, useita satoja euroja kappaleelta. 

Vaclavske namesti bulevardi ja ratsastajapatsas.

Torin kojuissa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Prahan herkullista kinkkua ja makkaraa tarjolla.

Silmä ei ehtinyt parantua ennen matkaa, mutta tsekkityttö Olgan
ystävällinen tarjoilu lievitti kipuja. Da Capo Cafe & Cocktail Bar, Vaclavske nam.51.

Kymmenientuhansien turistien pääkohteena päivittäin on vanhankaupungin raatihuoneen seinässä oleva Orloj, 1400-luvun astronominen kello. Tasatunnein aukiolle kerääntyy valtava määrä ihmisiä läheltä ja kaukaa. Erityisesti japanilaisia turisteja oli kaupungissa hyvin runsaasti. Kapeita mukulakivikatuja pitkin länteen päin pääsee Kaarlen sillalle, jossa on päiväsaikaan ehkä vähän liikaakin ihmisiä. Rannoilta myydään lippuja vesibussiristeilyille. Korkealle kukkulalle raskasta nousua jalan palkitaan lopulta hienoilla näköaloilla. Prahan linnan juurelta avautuvat mahtavat maisemat. Yli miljoonan asukkaan Praha on laaja kaupunki. Linnaan kuuluu useita rakennuksia, mm. uusi kuninkaallinen palatsi toimii Tsekin presidentin virka-asuntona. Alueella sijaitsee käsittämättömän korkea, hieno ja goottilaistyylinen Pyhän Vituksen katedraali, jonka rakennustyöt kestivät lähes 600 vuotta. Näiden uuvuttavien yleisömagneettien jälkeen on syytä levätä ja nauttia kahviloista ja ulkoilmaravintoloista. Hyvää ruokaa löytyy. Prahan kinkkua sopii jokaisen maistella.


Raatihuoneen seinällä on astronominen kello, turistien pyhiinvaelluskohde.

Vltavajoen länsirantaa, taustalla linna ja katedraali.

Prahan linnan portti.

Goottilaistyylinen Pyhän Vituksen katedraali sisältä.

Linnan kukkulalta avautuvat komeat maisemat kaupungin ylle.

Perjantaiaamu aloitettiin hotelliaamiaisen jälkeen puistoprojektilla. Prahan uuden alueen eteläosassa on kasvitieteilijän paratiisi. Katujen Benatska ja Apolinarska väliin jäävä Botanicka zahrada on upea paikka, jota ei esitteissä noteerata. Eri tasoissa olevat puu- ja pensasistutukset sekä perennapenkit ihastuttavat sijoituksillaan ja valinnoillaan. Rauhallinen paikka, jossa silmä lepäsi. Atsaleat, alppiruusut ja kuningasmagnolia kukkivat näyttävästi. Vierasperäiset kasvit tuntuivat menestyvän hyvin Prahan leveysasteilla. Plataanin rungon leveys oli hämmästyttävä. Tässäkin puutarhassa linnut lauloivat aktiivisesti. Sepelkyyhkyt, mustarastaat, mustapääkertut ja tiltaltit olivat pääosassa. Kolopesijöistä käpytikka, pähkinänakkeli ja talitiainen olivat yleisimpiä lajeja.


Botanicka zahradan kauneutta käytävineen.

Alppiruusujen kukinta on näyttävää.

Idyllinen kääntöpaikka puistossa.

Magnolian jättiläismäinen kukka.


Loppuaika vietettiin rennosti ihmisvilinässä, jota perjantaina viikonloppua kohti oli jo suunnattoman paljon. Kympillä saa jalkoja kuntoon thaihieronnassa, mm. jalkoja voi upottaa myös pikkukaloja vilisevään akvaarioon. Pakolliset postikortit Jethron tyyliin tuli kirjoiteltua jo edellispäivänä. Varsinkin keskipäivällä helle rasittaa kehoa, juoda kannattaa usein ja pienin väliajoin. Suomalaisturisteille tätä tuskin tarvitsee mainita kahta kertaa. Ydinkeskustassa segway -henkilökuljetin on hauska ja kätevä tapa liikkua nopeasti paikasta toiseen. Laitteita tarjotaan vuokrattavaksi esimerkiksi kolmen tunnin ajaksi oppaan johdolla muutaman tuhannen korunan (40-60 €) maksua vastaan. Praha on trendikäs kaupunki, jonka katsomiseen tarvitaan useita päiviä. Illalla odotti koneemme Vaclav Havelin lentokentällä. Monipuolisissa tax free -myymälöissä voi täydentää ostoksiaan. Matkasta jäi hyvä fiilis ja osa ansioista kuului ystävällisille ja sieville tsekkiläistytöille. 

Elannon hankkimista omaperäisellä tavalla.

Thaitytöt ovat oivaltaneet liiketoiminnan, kympillä saa jalkahoitoa.

Tyttöjengillä on rento meininki.

Henkilökuljettimia vuokrataan aukioilla.