perjantai 6. maaliskuuta 2015

Töyhtöhyypät tulollaan

Maaliskuun ensimmäinen täysviikko on meneillään ja vettä sataa Salossa. Viikonlopuksi on luvattu selvästi poutaisempaa ja lämpimämpää kevätsäätä. Kuun alkupäivät olivat kuukausipinnamiehille kiireistä aikaa. Suomi on pitkä maa, mikä tuli jälleen osoitettua todeksi. Osan haettua pohjoisesta Hailuodosta mustakurkkurautiaisen ja Heinäveden Karvion kanavalta jääkuikan ei aika riittänyt enää Maskun arokiuruun, joka päätti lähteä ensimmäisenä päivänä muuttokiurujen matkaan puolen päivän jälkeen. Sen sijaan Tampereen jallujulkkista eli jalohaikaraa on päästy bongaamaan ja kuvaamaan linnun saapuessa iltapimeällä yöpymislehtikuuseen, josta se taas aamulla lähtee muualle itään. Keltahempot ruokailevat edelleen Hyvinkäällä ja Salossa monen retkeilijän iloksi. 


Töyhtöhyypät ovat saapuneet etelärannikon lumettomille pelloille.

Matalapaineet ovat tuoneet vähäisiä kiurumääriä eteläisimpään Suomeen. Ensimmäiset töyhtöhyypät saapuivat Kemiönsaareen jo helmikuun puolella, Salon Halikonlahdelle vasta alkuviikosta. Parvet ovat tosin olleet vielä aika pieniä. Pellot ovat paljaina, joten ravintoa tuntuisi tulijoille riittävän. Kevään edistyessä töyhtöhyyppäparvet lisääntyvät ja suurenevat. Takatalvet voivat käännyttää töyhtöhyyppiä takaisin etelään odottelemaan parempia säitä. Yhtä varmana kevään merkkinä voi pitää mustarastaan laulun kuulemista. Pimeänä aamuna ennen kello kuutta kaksi mustarastaskoirasta on laulanut Salonjoen varressa kilpaa keskenään. Halikonlahdella pikkuvarpuset ovat valloittaneet liki jokaisen kottaraispöntön. Altaat ovat yhä jäässä, joten vesilinnut ovat valtaosin poissa. 


Ensimmäiset kärpäset ilmestyvät etelänpuoleisille seinille.

Ensimmäisiä päiväperhosia voi odotella näkevänsä viikonlopun aurinkoisina päivinä. Joitakin pikkuperhoslajeja on jo liikkeellä ja kärpäset ovat heränneet rakennusten etelänpuoleisilla ikkunoilla. Kerrostalon kivijalassa kakspistepirkko on niin ikään aistinut kevätlämpöä. Kasvimaailmassa varhaisimmat sinivuokot alkavat työntää nuppujaan esiin. Pajunkissat kukoistavat monin paikoin ja pähkinäpensas on aloittanut kukintansa. Aamupakkaset hidastavat kevään edistymistä. Talven selkä on kuitenkin taittunut ja kesää kohti mennään.