sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Tornien taiston viikonloppu Utössä

Perjantai-iltana 2.5. lähdimme Utöhön valmistelemaan seuraavan päivän valtakunnallista Tornien taistoa, leikkimielistä lintutapahtumaa, jossa tavoitteena on nähdä tai kuulla mahdollisimman monta lintulajia klo 5-13 välisenä aikana. Matkan aikana poikkesimme koleassa ja sateisessa säässä Paimion puhdistamolle, jossa oli edelleen bongattavana sitruunavästäräkki, 2-kv koiraslintu. Lauantain 3.5. kilpailusää oli selkeä, lämpötila + 5 astetta ja tuuli lännestä 7 m/s. Järjestelin ja johdin joukkuetta aiempien vuosien tapaan Kattrumpanin merivalvontatornissa, jossa kisaajina olivat siis Jouni Tittonen, Marita Kari, Heidi Tammero ja Jorma Tenovuo. Tornikisaan osallistui noin 330 tornia koko Suomessa. Alustavien BirdLifen tulosten mukaan olimme 90 parhaan joukossa lajimäärällä 76. Muuttosää oli huono ja monia helppoja saaressa olleita lajeja emme nähneet joko esteestä, ajoittumisesta, etäisyydestä tai vain yhden henkilön havaitsemisesta johtuen. Joukkue yritti parhaansa ja sai tottua sotilaalliseen johtamiseen, kiitos kaikille ja myös avustajille.

Tulenjohtajat kilpailivat merivalvontatornissa lauantaina.

Näkymä kylälle Kattrumpanin mäeltä.

Parhaimpina mainittakoon laulujoutsen, harmaasorsa, ristisorsa, ruskosuohaukka, karikukko, ruokki, suopöllö, sepelrastas ja peltosirkku. Mitään kovaa rariteettia ei siis näköpiiriimme eksynyt. Itärannasta pomppasi lentoon jänkäkurppa ja illansuussa saaren yli muutti kaksi kurkea. Pikkulinnuista näkyvimpiä olivat kivi- ja pensastaskut, leppälinnut, herne- ja mustapääkertut. Illaksi sää muuttui olennaisesti, sää pilvistyi ja sadekuurot yleistyivät. Värikäs sateenkaari oli ilmestynyt itätaivaalle. Yöksi tuuli oli kääntynyt pohjoisen puolelle ja tiedon mukaan klo 2 aamuyöllä saaren yllä oli näkynyt komeita revontulia! Harmin paikka kun ei tiennyt ja nukutti hyvin sikeästi silloin.

Koiras haahka eli kalkas on komea saaristolintu.

Tyllin munapesä kivikossa, jossa ei pidä kulkea!

Sunnuntai 4.5. havaittiin myös sellaisia lajeja, jotka olisivat kelvanneet Tornien taistoon kuten heinätavi, ampuhaukka, sääksi, valkoviklo, punakuiri, käki, tilhi, metsäkirvinen ja pikkuvarpunen. Tuuli voimistui kovaksi iltaa kohden ja Saaristomerellä Eivorin kyydissä oli varsin koleaa. Kuten perjantaina Berghamnissa poikettiin tälläkin kertaa. Matkalla ei nähty mitään erikoisia lajeja. Huojentavaa oli tietää myös Ruotsin hietakurjen olevan edelleen paikalla levähdysalueellaan tavallisten kurkien kanssa Västerbyn Salassa. Lajia odotetaan uudestaan Suomeen kuin kuuta nousevaa, niin monelta bongarilta se yhä puuttuu. Löytyykö taas Pohjanmaalta jää nähtäväksi. Viime keväänä aikaa oli liian vähän ja matkaa liian paljon.

Punajalkaviklo kilkuttaa ja tähystää piipun päällä.

Kivitasku on yleinen laji Utössä. Kuvassa koiras.