keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Vuodenvaihteen kolme kovaa

Vaikka vuosi 2013 jo vaihtuikin, palataan vielä vuoden 2012 joulukuun viimeisiin päiviin. Monella lintubongarilla oli mielessä se, siis kettusirkun uudelleen bongaus tammikuun ensimmäisenä päivänä eli bongareiden kesken eka ekaa pinnan hoito. Joulun välipäivinä puhelimet soivat ahkerasti, veneitä varattiin ja majoituksia tiedusteltiin Utöstä. Asioissa oli monta muttaa matkassa. Sää ei suosinut vuodenvaihteen veneilijöitä, sillä lounaistuulta luvattiin 12-14 m/s vesisateen kera. Lisäksi Utön majoituskapasiteetti oli tupaten täynnä uudenvuodenyön juhlijoista. Kettusirkun ohella oli kaksi muutakin kovaa linturariteettia tarjolla, Espoossa mustakaularastas ja Uudessakaupungissa grönlanninlokki. Utöstä majoituksen saatuani ja enemmän eka ekaa pinnoja mielessäni valitsin viime vuoden tapaan jälleen Utön.

30.12. klo 16.30 Pärnäs ja M/S Eivorin kannella. Porukkaa tuli paljon pois ja saman verran oli väkeä menossakin. Sunnuntai-illan pimeydessä matka sujui leppoisasti Jouko Olkion kanssa. Jensen kuulutti komentosillalta klo 19.00 M/S Viking Gracen kohtaamisesta. Tämä alus bongattiin koeajossa aivan lähietäisyydeltä hienossa valaistuksessa, varsinainen neitsytmatka Turusta alkaa 13.tammikuuta. Klo 21 saavuimme Utöhön, jossa lumi oli huvennut vesisateiden myötä olemattomiin. Majoituimme tällä kertaa Hannan vanhempien luokse yläkerran vintille minulle uutena elämyksenä vasta 224.käyntikerralla.

31.12. aloitti uuden ensimmäisen viikon. Tänään piti vain pohjustaa leppoisasti tulevaa huomista päivää. Rauman staijari Mikko Järvinen hoiti iltahuudon. Päivän aikana havaittiin vaikeasti piilotellut ja lyhyen aikaa esillä ollut megarari kettusirkku ja jo kuukauden Knivskärin merimerkeillä viihtynyt muuttohaukka monien muiden ohella. Iltayöstä alkoi varsin rankka vesisade, joka hillitsi tuntuvasti puolenyön paukkujen ja rakettien ampumista majakan luona. Toki hotellin johtaja näytti ensin mallia aiemmin illalla päivällisvieraiden, orkesterin, utöläisten ja bongariyleisön kunniaksi. Uutta vuotta otettiin vastaan iloisesti ja näyttävästi.

Lumi oli käynyt vähiin Utössä. Saari houkutteli matkailijoita.


Helpottuneita lintubongareita, Utön kettusirkku nähty 1.1.2013.

1.1.2013 oli käsillä. Hotelliaamiainen klo 8.30 hoidettiin nopeasti. Sen jälkeen ulos varusteineen hämärän rajamailla. Heikko vesisade ja kova tuuli haittasivat retkeilyä aamun varhaisimpina valoisina hetkinä. Suunnitelmat eivät toteutuneet käsikirjoituksen mukaan. Kettusirkku oli saaressa, mutta tuotti todella tuskaa ja töitä. Se vaihtoi paikkaa ja oli näytillä vain lyhyen aikaa, kunnes kolmas kerta toden sanoi J.Tenovuon ruokintapaikan pensaissa. Saareen oli ehtinyt jo yksi veneellinen bongareita. Kaikki ehtivät näkemään linnun juoksuharjoitusten jälkeen. Eka ekaa pinnat eivät oikein karttuneet, luotokirvinen oli helppo itärannan levävalleilla. Muuttohaukka ja ruokki olisi kelvannut, nämä toki nähtiinkin Utössä, mutta vasta sitten kun Eivor lähti jo saaresta klo 13.15 eikä matkan varrella valoisassa klo 16 asti (Nötö) havainnointi tuottanut muutamaa kaakkuria kummempaa. Aurinkokannella oli bongareita runsaasti. Paljon muualle ei olisi mahtunutkaan, sillä Utöstä tuli 130 matkustajaa ja parhaimmillaan muut välisatamat mukaan laskettuna kippari Jensen kuulutti laivassa olleen peräti 184 henkilöä. Utön matkailun suosio kasvaa. Jos saarta mainostettaisin venäläisille uudenvuoden tulijoille, pitäisi käytössä olla jo Viking Gracen kaltainen alus. Kokemus se tämäkin taas. Illaksi Saloon tultuani totesin päivän olleen pulkassa. Pöllöretkelle ei tarvinnut lähteä.

2.1. vanha grönlanninlokki oli nähtävä. Se lenteli Uudenkaupungin kalasatamassa paikallisena isossa lokkiparvessa ja löytyikin aika nopeasti ja helposti kiikarilla oman näköisenä. Tammikuun ja TLY:n pinna ropisivat lajista samalla kertaa heti aamusta. Salo välietappina ajattelin käydä katsomassa vielä Espoon Eestinmalmin mustakaularastaan, mainetta niittäneen mustarastaspaimenen. Itäinen rastasharvinaisuus ahmi maassa olevia ruokaherkkuja avoimesti ja hyvässä valossa, kunnes häipyi äkkiä omille teilleen klo 13.15 eikä palannut enää pihaan uudestaan klo 14.45 mennessä. Siitäkös lukuisat mustarastaat (vähintään 7 yks.) ilahtuivat ja kävivät kuokkavieraina popsimassa porukalla ruoat parempiin nokkiin. Vuoden alussa kolme kovaa rariteettia oli hoidettu. Kerrottakoon, että kettusirkku oli Utössä tänäänkin paikalla. Venetaksit tekevät hyvää tiliä ainakin loppiaiseen saakka.