perjantai 11. tammikuuta 2013

Loppiaisen jälkitunnelmat Utössä

Tiistai 8.1.
Pärnäs klo 8.30. Pimeää, räntäsadetta, +1 astetta ja tuuli SW-10 m/s. Utöhön olivat matkalla mikkeliläisparivaljakko, keskisuomalaiskolmikko ja salolaisista kirjoittajan lisäksi Pasi Airike. Saareen saavuttiin klo 12.30. Taisi olla 225.kerta. Pyhiinvaellusmatkan kohteena ollut kettusirkku oli edelleen paikalla enimmäkseen Tenovuon Jorman tontilla ja kaupan takana. Lyhyen iltapäivän aikana ruokinnoilla käväisi pikkuvarpunen, kolme punatulkkua, tundraurpiainen urpoparvessa, kottarainen, käpytikka ja pari peippoa, itärannassa luotokirvinen ja satamassa kähmyilevä uivelonaaras.

Utön kylämaisemaa loppiaisen jälkeen.

Kottarainen on viihtynyt Tenovuon Jorman ruokinnalla.

Majoituin keskisuomalaisten kovien konkarien (Alen, Kahila, Tuukkanen) kanssa Hannan rauhalliseen, tilavaan ja viihtyisään Luotsimäen kämppään. Hannan kahvilasta saa ostettua paitsi kirjoja myös uusia lintuaiheisia paitoja ja Utön myssyjä ym. Airikkeen Pasi osoitti todellista sissikykyä pystyttämällä teltan. Hyvin kuulema pärjäsi makuupusseilla ja radiolla. Vain kajakki puuttui. Telttailukausi on siis julistetttu avatuksi.

Kovapäisimmät telttailevat Utössä talvellakin.

Keskiviikko 9.1.
Lämpötila sama kuin eilen, pilvistä, sumua, tuuli aluksi lännestä 9 m/s ja myöhemmin luoteesta 7 m/s. Päivän erikoisin havainto oli perhostoukkien runsaus itäniityn lumiläiskillä. Näitä värikkäitä karvaisia toukkia löytyi hyvin pieneltä alalta vähintään 150 kpl. Turkulainen perhosharrastaja Arto Avanto määritti ottamastani kuvasta toukat lajilleen. Kyseessä oli kehrääjäperhonen Euthrix potatoria (heinänorsu). Lintupuolelta havaittiin kestorari kettusirkku, käpytikka, punarinta, kottarainen, 4 räkättiä, noin 40 urpiaista, tundraurpiainen, pikkuvarpunen, punatulkut, peippo, luotokirvinen, pari riskilää, uivelo, 8 tukkakoskeloa, telkkiä ja sinisorsaparvia sekä pari merikotkaa.

Heinänorsun toukkia itäniityn lumiläiskillä.

Torstai 10.1.
Tänään oli todella arktisen hyytävä sää. Äijillä olivat naamat peruslukemilla ja sormet kohmeessa. Lämpötila painui pakkasen puolelle, -2...-3 astetta, pilvistä, tuuli koillisesta 7-15 m/s. Pasi kehui edelleen teltassa olleen lämmintä, vain yöt olivat tuntuneet pitkiltä. Salosta tiedetään muutoinkin tulevan aika ihme porukkaa...Tänään kompattiin ja staijattiin. Kettusirkku näyttäytyi aikaisemmilla paikoilla lyhyesti välillä piileskellen ja toisinaan varsin avoimesti nurmikollakin. Jyväskylän jengi plokkasi aamulla luotsiaseman edustalta sinisorsaparvesta allihaahkanaaraan, joka viipyi paikalla koko valoisan ajan. Aamun kovassa tuulessa vesilinnut olivat vähissä, vain kolme allia, mustalintu, samat 8 tukkakoskeloa, 22 tukkasotkaa (a18p), 110 sinisorsaa ja nyt jo 120 telkkää sekä hämärissä satamassa uiva uivelo. Hotellin länsipuolella liplatteli tavi. Itsekin löysin sentään jotain, kun Kesnäsin itäpuolen luodoilta löytyi piipertämästä 11 merisirriä. Lajista tuli muutamalle jopa elis.

Kettusirkkua nähdään usein oksistossa piileskelevänä.

Ruokinnoilta ja niiden läheisyydestä havaittiin vakiokamaa, käpytikka, pari luotokirvistä, kottarainen, pikkuvarpunen, punarinta, peippo, punatulkkuja, mustarastaita, 6 viherpeippoa ja eilinen urpiaisparvi. Itäniityn ruovikossa lymyili terhakas peukaloinen. Päivän ainoina varislintuina nähtiin 2 korppia. M/S Eivorilla saapui väkeä lisää, Salmi ja everstiluutnantti evp Erkki Kallio, joka seuraavana päivänä hoiti onnellisesti kettusirkun elämänpinnaksi. Iltapäivän hämärässä aika ei enää riittänyt.

Mustarastaita talvehtii Utön ruokinnoilla.

Talitiaiset etsivät maasta ruokaa. Eräällä oli rengaskin jalassa.

Perjantai 11.1.
Tiistaina saapunut koko konkkaronkka lähti aikaisin mantereelle klo 5.30 laivalla. Pimeää ja tuulta riitti aina Pärnäisiin asti, joten mitään havainnointia ei suoritettu jutustelun ohessa. Saaristotiellä Nauvon Prostvikin kylän kohdalla matalalla kaarteli komea 2-kv maakotka. Myöhemmin takaa tullut keskisuomalainen autokunta ehätti myös näkemään tämän linnun.