perjantai 31. elokuuta 2012

Kesäisen lämmintä Utössä

Tiistai 28.8.
Vaihteeksi Utön matka n:o 218 käsillä kesätauon jälkeen. Eivorilla saavuttiin perille aikataulua edellä klo 12.20 Aspön jäätyä väliin. Linturetkeilijöistä mukana olivat Markku Salo, Jarmo T.Koistinen sekä Saarijärveltä Hannu Tammelin ja Hilkka Tuimala. Saaressa ei ollut harvinaista kyllä yhtään lintumiestä ennestään. Retken ensimmäinen päivä oli pilvisin ja vilpoisin, tuuli puhalsi pohjoisesta ja alkoi heiketä iltaa kohti, lämpötila oli +14 astetta. Linnuista matkalla ei nähty juuri mitään mainittavaa. Utössä lajisto oli myös niukkaa, mm. lapasorsa 10, isosirri 1jp, pikkukuovi a4m, joitakin hysyjä ja tinnuja. Niinpä olikin hyvä ladata akkuja kahteen seuraavaan lämpimämpään ja aurinkoisempaan päivään. Tuuli tyyntyi yöksi miltei kokonaan. Yöperhoset lentelivät vilkkaasti lamppujen houkuttelemina ja niitä kerääntyi runsaasti seinillekin päivänvaloon asti. Rupikonnia ei näkynyt ainuttakaan.

Utön kukkivaa kanervanummea.

Saaren tunnusomainen perhonen, Aplocera plagiata, mäkiokamittari.


Keskiviikko 29.8.
Lämpötila kohosi miltei +18 asteeseen iltapäivällä, aurinko paistoi pilvien lomasta ja tuuli oli varsin heikkoa 4 m/s etelän ja lounaan väliltä. Linnuista havaittiin yksi nuori ristisorsa, joka lepäili Luotsiaseman edustan luodolla, pulmussirri piipersi kaukana kahluriparvessa saaren kaakkoispuolella, illansuussa jonossa etelään matkasi tasan 20 yksilön meriharakkaparvi, västäräkkejä ynnättiin luodoilta ja satamasta noin 100 yksilöä, saaressa oli yksi punarinta, pikkusieppo, nokkavarpunen, kolme pensaskerttua, parisenkymmentä harmaasieppoa ja kylällä pyörineet haara- ja räystäspääskyt. Kappelin takana hiekkatiellä lenteli vielä myöhäinen hietaheinäperhonen. Heinäsirkkojen ja hepokattien konsertti oli tauotonta. Kaali- ja nokkosperhosia lenteli kylien kukkaniityillä.

Elokuista kyläraittia Utössä.

Auringonlaskua puoli yhdeksän aikaan illalla.

Torstai 30.8.
Viikon aurinkoisin ja kuumin päivä. Lämpötila sääasemalla näytti + 18,5 astetta. Tuuli kävi ensin etelästä ja myöhemmin eteläkaakosta 7 m/s. Käärmeitä ja päiväperhosia näkyi aktiivisesti. Kyitä havaittiin kolme ja lukuisa määrä rantakäärmeitä, mm. Hannan kahvilan seinustalla viisi yhtä aikaa. Amiraalit, neito- ja nokkosperhoset vierailivat koulun piparminttupenkissä. Risainen lauhahiipijä ja kymmeniä pikkukultasiipiä taituroi kärsämöiden kukilla. Kiitäjien toukat etsivät koteloitumispaikkaa. Lintupuolelta kaikkina päivinä merellä ei ollut mitään muuttoa. Tänään mainittavimpina kuikka 4, merimetso 200p eri porukoissa, harmaahaikara 2 kiertelevää, ruskosuohaukka 1 nuori tuli matalalta Jurmon suunnasta ja jäi saalistelemaan Ormskärin rannoille vähäksi aikaa, tuulihaukkoja oli viisi, jotka jäivät yöksi majakan katolle, kahlaajista Koistisen Jarmo plokkasi hautausmaan heinikosta heinäkurpan, jota ei löydetty enää myöhemmin uudelleen, aamulla muutti 18 yksilön punakuiriparvi ja yksi pikkukuovi. Saareen tippui pari käpytikkaa, joista yksi kikkaili maston haruksilla, pari yksinäistä törmäpääskyä viiletti etelään, hippiäisiä oli Gamla Postenin männikössä neljän yksilön parvi, muista kolme leppälintua, kirjosieppo, herne- ja mustapääkerttu, neljä pensastaskua, kivitasku, hemppo, 40 räkättiä pihlajanmarjoilla sekä illalla satamassa hääri 120 keltavästäräkkiä. Lintumiehiä ei tullut saareen lisää. Valmistautuminen huomisaamun aikaiseen lähtöön klo 5.30 mantereelle. Saareen jäi lauantaiaamuun asti Salon Markku. Utössä oli varsin rauhallista ennen kuumaa sesonkia rareineen ja lintumiehineen. Päivitän blogini perjantaiaamuna 31.8. Eivorilta.

Amiraaleja vaeltaa Utön kautta etelään.

Nokkosperhonen piparmintun kukilla.

Punaisia syyskorentoja näkyi kaikkialla kyläteillä.

Koululla uusi utöläinen Sulo väsähti palloleikin jälkeen.