keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Mustaleppälintuja Utössä

Huhtikuun puoliväli on parhainta aikaa nähdä mustaleppälintuja päivittäin Utössä. Ja kun viikon alkuun oli luvattu vielä otollinen kaakkoisvirtaus, niin sunnuntaina 15.4. oli suuntana tietysti Utö pitkästä aikaa. Saareen tulin illalla klo 20.30 erityisen kovassa sumussa Vikmanin Reijon ja Järvisen Hannan seurassa. Hämärissä ja pimeällä punarintoja pomppi kylätiellä runsaasti. Sää oli iltakymmeneltä yhä sumuinen, -1 astetta pakkasen puolella ja tuuli idästä 3 m/s. Maanantaina 16.4. juuri ennen valostumista paksu sumu hälveni kokonaan ja merellä käynnistyi aamumuutto. Huuhkaja söi saalistaan Ormskärin kukkuloilla.

Koulun portilla hyppelehtii varsin kesy laulava punarinta.

Päivän lintuannista muodostui ihan mukava, vaikka harvinaisuudet jäivätkin puuttumaan. Seuraavassa luetteloa: kuikka 6m, mustakurkku-uikkupari, kanadanhanhi 1 suuntana SW, harmaasorsapari, ristisorsa 4, mustalintu 62p/m, ruokki 30m, merikihu 1p, merikotka 12p/m, sinisuohaukka 1n p/m, merisirri á40p lask Pattskärin luodoille illalla, metsäviklo 1m, kuovi á5m, taivaanvuohi 3, isolepinkäinen 1p, punarinta 120p, rautiainen 15p, västäräkki 30 p/m, tikli 1m, pikkukäpylintu 1k p, mustaleppälintu 3p (joista 2ad k ja 1 n-puk. ), kangaskiuru 2p, kivitasku 2n p, tiltaltti 4 ja puukiipijä 2p. Todettakoon, että toinen näistä mulelikoiraista oli jäänyt erään rakennuksen vangiksi poukkoillessaan sisäikkunaa vasten. Sää oli puoleenpäivään asti runsaspilvinen, tuuli kävi koillisesta 5-6 m/s ja lämpötila vaihteli +2,5-5,6 asteen välillä. Illaksi tuuli heikentyi miltei kokonaan ja kääntyi lounaaseen. Päiväsaikaan oli jopa leppoisan lämmintä. Niinpä päiväperhosista kuitattiin eka neitoperhonen, joka lennähti pian matalaan kivikkoon piiloon, kaksi sitruunaperhoskoirasta ja muutama nokkosperhonen. Pari ruskeaa kyytä ja tummaa rantakäärmettä lekotteli auringon lämmössä.

Ulkosaariston kevät etenee verkkaisesti.

Tiistai 17.4. alkoi koleammissa merkeissä, vaikka lämpötila pysyttelikin jotakuinkin eilisissä lukemissa. Luoteeseen kääntynyt tuuli teki säästä huomattavasti kylmemmän. Aurinko alkoi porottaa aamupäivällä ja lämmittää jonkin verran. Ainakin nokkosperhoset ja käärmeet ryömivät ulos koloistaan kaikkein lämpimimpiin paikkoihin. Lintupuolesta mainittakoon mm. härkälintu 3m, valkoposkihanhi á9m, harmaasorsapari, mustalintu 80p/m, pilkkasiipi 10m, sinisuohaukka 2n p/m, kalatiira 1m, riskilä 12, ruokki vain 7m, mustaleppälintu 2ad k (samat kuin eilen) ym. Tänään oli siis vähän välipäivä kevätmuutossa. Parempaa säätä on kuitenkin luvassa viikolla.