perjantai 20. huhtikuuta 2012

Utön jääkuikasta Jokioisten arohyyppään

Keskiviikko 18.4. Utössä oli taasen kylmähkö yö, aamukuudelta lämpötila +1,5 astetta ja tuuli lännestä 8 m/s. Koko päivän oli enimmäkseen puolipilvistä. Iltapäivällä tuuli oli heikentynyt 4 m/s ja kääntynyt lounaaseen ja lopulta etelään. Päivän ylimmäksi lämpötilaksi noteerattiin +5 astetta. Rantakäärmeitä lekotteli monessa paikassa, yhdestä luikertelijasta napsin kuvankin itäniityltä. Tästä päivästä muodostui jakson paras lintupäivä. Mustalintuparvia seilasi merellä jatkuvana nauhana. Aamun staijauksen tuloksena luotsiasemalta laskettiin likipitäen 900 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, noin 50 ruokkia, 3 merikihua, 2 härkälintua sekä saaresta yhteensä 49 muuttavaa kuovia. Aamun ehdoton kohokohta oli ison gavian lähestyminen etelästä hyvin matalalta raskain ja hitain siiveniskuin. Lintu ohitti klo 7.40 lähiluotojen takaa saaren länsipuolelta NNW ja määrittyi nopeasti talvipukuiseksi jääkuikaksi. Mässäilystä sain nauttia Reiskan kanssa enintään pari minuuttia. Onneksi jollakin oli sentään kaukoputkikin käytössä. Petolinnuista mainittakoon tuulihaukkanaaras ja illalla ohi lentänyt ampuhaukka. Itärannalla lietteellä lymyili jänkäkurppa ja ruovikossa piileskeli hyvin aikainen sinirinta, joka pienen tovin näyttäytyi muillekin saaren miehittäjille. Koiraaksi todetusta linnusta ei saatu kuvadokumenttia. Luotokirvinen ja punajalkaviklo kuitattiin myös nähdyiksi. Kylillä nähtiin yksi vanha koiras mustaleppälintu, puukiipijä, 5 pikkuvarpusta ja tikli. Iltahämärissä klo 21.30 maissa huuhkaja ilmestyi jälleen näkyville naapurisaaren kallioille istuskelemaan.

Tumma rantakäärme paistattelee päivää itäniityllä.

Torstai 19.4. vallitsi itätuuli ja aurinko yritti paistaa pilviverhon takaa. Ennusteista huolimatta sää tuntui varsin kolealta koko päivän. Saareen tipahti kuitenkin uusia lintuja kuten Kesnäsissä saalistellut suopöllö, itärannalla punajalkaviklo, lepikossa käpytikkakoiras, Mörttilän tiellä kuusitiainen ja rivitalon nurkilla pyörinyt kaunis nokkavarpuskoiras. Tiistaina tullut Sintosen Antti plokkasi heti aamusta korkeuksiin suhahtaneen nuoren muuttohaukan. Koulun ruokinnoilla käväisi runsaasti punarintoja, joista yksi kesy yksilö oli edelleen paikalla lauleskellen maassa jalkojen juuressa, muista mainittakoon punatulkkunaaras, tikli ja noin 30 järripeippoa värikkäät krookukset taustana. Listaan lisättäköön isolepinkäinen sekä pikkulinnuista kaksi vanhaa mustaleppälintukoirasta, kaksi kivitaskua, 9 tiltalttia, luotokirvinen ja peukaloinen. Ennen iltahuutoa huuhkaja istuskeli jälleen auringonpaisteessa ja satamalahdella haahkaparvessa uiskenteli lapasotka. Paikallisina havaittiin päivittäin kaksi paria ristisorsia ja mustakurkku-uikkuja. Saaren miehittäjät velttoilivat mustalintulaskennasta, tänäänkin saldoksi olisi saatu useita satoja mustalintuja. Ohessa yksinäinen kanadanhanhihiippari, 7 merihanhea sekä vähäistä alli- ja ruokkiliikehdintää. Jokunen merikotka laittoi vesilintuihin vähän vauhtia. Iltapäivällä saareen saatiin lisää lintumiehiä, mm. Tenovuon Jorma ja Holvitien Mikko puolisoineen, Laaksosen Juha perheineen, Salosen Kari ym. sekä erikseen mainittava luontokartoittaja Tampereelta. Vastuu alkoi painaa ja niinpä lähdin seuraavalla aamulaivalla mantereelle. Tai oikeastaan parempi syy lähtöön oli valmistautuminen tulevana lauantaina maakuntakomppanian vuosittaiseen Cooperin testiin.

Mustaleppälintukoiras sulautuu hyvin rantakivikkomaisemaan.

Perjantai 20.4. oli hyvin tuulinen ja sateinen päivä. Nötön satamassa uiskenteli 7 mustakurkku-uikkua ja kalasääski oli ilmestynyt väylämerkin risupesälleen. M/S Eivorin loppumatkan aikana Jokioisista tuli tieto Suomen yhdeksännestä arohyypästä! Viime vuonnahan lajia nähtiin jopa kaksin kappalein. Arohyyppä ruokaili Lintupajun joen tulvalietteillä iltaan asti keräten runsaasti lintubongareita ja kylän väkeä paikalle.Tavalliset töyhtöhyypät eivät aina pitäneet matoja noukkivasta muukalaisesta. Runsas ravintopöytä oli houkutellut kymmeniä taveja, haapanoita, taivaanvuohia, valkoviklon, metsävikloja, kuoveja ja pikkutyllin. Ajoitus oli siis varsin hyvä. Arohyyppä saapui meille itäkaakkoisten tuulien tuomana ja matalapaine vesisateineen pudotti linnun sopivalle paikalle Lounais-Hämeeseen.