keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Korvasieniä ja korpin poikasia

Sieniretki toukokuun alussa ei ole mitenkään epätavallista, vaikka voi siltä ensimmäiseksi kuulostaakin. Korvasienet ovat tupsahtaneet nyt maanpinnalle ja satoa voi kerätä hyviltä paikoilta jopa kilokaupalla. Tummanruskeat käkkäräiset korvasienet ilmestyvät rikkonaiseen maanpintaan traktorin tai metsäkoneen urille kuivaan kangasmetsään joko karikkeisen polun tai kärrytien varrelle, usein myös moreenipitoiselle hakkuuaukealle. Kun löytää yhden rykelmän, on vieressä vähän matkan päässä muitakin korvasieniä. Pohjois-Suomessa korvasienisadon ajankohta osuu vasta juhannuksen aikoihin. Muistutettakoon, että tämä erinomainen ruokasieni on raakana tappavan vaarallinen. Sitä pitää keittää ainakin kahdesti eri vesissä viiden minuutin ajan. Eipä ole tullut koskaan kokeiltua.

Korvasienet kasvavat rikkonaisessa maaperässä.
Vapun jälkeinen aika on rengastajalle kiireinen. Korpin poikaset ovat jo kasvaneet isoiksi, paikasta riippuen ne ovat nyt 3-4 viikon ikäisiä ja jokseenkin emojensa näköisiä, tosin harmaita untuvia ja tuppisulkia on vielä näkyvissä. Asutun pesän tunnistaa poikasten valkoisista ulosteista jyhkeän petäjän tyvellä. Sama risupesä on käytössä useita vuosia. Korppien ronkutus kuuluu kauas ja poikasten lähtiessä maailmalle meteli sen kuin yltyy entisestään. Halikon pesässä oli tällä kertaa kolme poikasta, jotka rengastettiin. Nämä korppiemot ovat tuottaneet neljässä vuodessa yhteensä 11 poikasta. Talvisaikaan korpit kiertelevät laajalla alueella Etelä-Suomessa mm. Yläneen kotkahaaskoilla, joilla tavataan myös Salon seudun korppeja. Ikäennätykset ovat tällä hetkellä 20 vuoden luokkaa.

Korpin poikaset ovat varsin isokokoisia vapun aikoihin.
Sää viilentyi selvästi vapusta alkaen. Viime aikoina on kuitenkin havaittu useita harjalintuja, pussitiaisia, sitruunavästäräkkejä ja kattohaikaroita, joista osa Salossakin. Eilen avosetti piipahti pikaisesti Utössä. Valtakunnallinen Tornien taisto odottaa ensi lauantaina 7.5. osallistujiaan, mukana on jo 326 joukkuetta.  Tapahtumaa isännöi BirdLife Suomi. Ennuste lupaa hyvää, sillä sää lämpenee viikonloppuna ja tuuli kääntyy lounaaseen.