torstai 26. huhtikuuta 2018

Utössä niukasti lintuja ja viileä kevättuuli

Alkuviikon Utön käynti maanantaista keskiviikkoon ei tuottanut tilastoihin pinnakelpoisia lintulajeja, toki itselleni paljon uusia lintuja tälle vuodelle. M/s Kökarilla oltiin yhä liikenteessä. Nötön satamassa havaittiin yksi mustakurkku-uikku ja Aspössä muutti kuoveja. Aurinkoisessa mutta varsin kylmässä säässä tulopäivänä ehdittiin Utössä nähdä ristisorsakoiras, lapasorsa, pari punajalkavikloa, muuttava valkoviklo, paikallinen futistähti kapustarinta, kaksi harmaahaikaraa, metsä- ja luotokirvinen, ampu- ja sinisuohaukka, leppälintukoiras ja muutamia tiltaltteja mainitakseni. 

Muutolta totaalisesti väsähtänyt naaraspeippo.

Punarinnat päästävät varsin lähelle maassa pomppiessaan.

Tiistaiaamun sumu ja pilvisyys haittasivat aluksi merelle havainnointia. Tuulet olivat etelänpuoleisia, mutta niin vilpoisia, ettei mitään rariteetteja saapunut saareen. Kuuden yksilön jouhisorsaparvi, satoja mustalintuja, 11 pilkkasiipeä, silkki- ja mustakurkku-uikku, muuttava sääksi, tuulihaukka, yöksi jäänyt sinisuohaukkanaaras, lehtokurppa, 13 merisirriä (joista 6 paikallisena itärannassa), merikihu pesimäluodolla, pari kulorastasta, hernekerttu, mustapääkerttukoiras ja lapinsirkku sentään tuli nähtyä. 

Mustapääkerttukoiras oli mieltynyt yhteen koivuun.

Mustarastaskoiraat konsertoivat Utössä yötä päivää.

Keskiviikkoaamuna sade loppui klo 6 mennessä, nyt aamu oli varsin aurinkoinen ja lämmitti muita päiviä enemmän. Saari oli kuitenkin köyhtynyt linnuista ja muutto oli suhteellisen vaisua. Itärannassa oli yhä kolme merisirriä, niityllä pensastasku, kylällä kaksi kuikuttavaa käenpiikaa, lehtokurppa, eilinen mustapääkerttu ja merellä muutti kevään ekat kolme vanhaa pikkulokkia. Jokunen kuikka, ruokki, merikihu ja silkkiuikku havaittiin. Kottaraiset ja mustarastaat pitävät laulukonserttia saaressa. Varsin monella kottaraisella kiiltää rengas jalassa, taitavat olla paikkauskollisia poikasesta asti. Mörttilän tiellä lekotteli pari rantakäärmettä, sen sijaan ensimmäistä kyytä en ole vieläkään nähnyt. Tällä jaksolla ei muuten havaittu ainuttakaan sepelrastasta, ne olivat jatkaneet matkaansa pohjoiseen.

Krookusten keväistä väriloistoa koululla.

Merisirrejä taapersi parhaimmillaan kuusi yksilöä itärannassa.