lauantai 30. joulukuuta 2017

Kohti kevättä ja uutta vuotta

Säiden puolesta Suomi on jakautunut kahtia joulukuun aikana. Itä- ja Pohjois-Suomessa lunta on kinostunut runsaasti ja pakkanen on paukkunut. Sen sijaan Lounais-Suomessa maa on yhä paljas ja sysimusta, vaikka jokunen räntä- ja lumikuuro on tullutkin. Kun heti perään on satanut vettä ja lämpötila on pysytellyt pitkään plussan puolella, ei talvesta ole lounaassa ollut tietoakaan. Siten viime päiviin asti on voinut harrastaa mm. metallinetsintää pelloilla tosin varjopuolena se, että maaperä on todella vetinen ja kuraa on kaikkialla. Saaristo on sula ja jäätön. Valoisa aika lisääntyy verkkaisesti. Aamulla on pimeää klo 9 asti, mutta iltapäivällä näkee hyvin klo 16 saakka. 


Vesi hakee uusia uomia Salonjoessa. Lauha sää jatkuu lounaassa.

Tänään oli lauha osaksi aurinkoinen päivä Salon seudulla. Niinpä kaupunkilinnuilla oli havaittavissa selvästi keväistä soidinmenoa. Aamupäivällä talitiainen kajautti ensimmäisen kevätlaulunsa torin laitamilla. Turkinkyyhkyt huhuilivat ja esittivät soidinlentoansa asuinkortteleissaan. Salossa talvehtiikin useita kymmeniä turkinkyyhkyjä eri paikoissa, lähinnä siellä missä on ruokintaa tarjolla. Varis raakkuu myös jo kovin keväisesti, samoin korpit ronkkuvat pesimämetsiensä lähettyvillä. Katujen vesilätäköissä varpusparvi kylpi terhakkaasti vesi pärskyen. Peippolintuja ja räkättejä kiertelee kaupungissa pienissä porukoissa. Menneellä viikolla näin vaaleanharmaan jäniksen Halikonjoen varrella, kyseessä on harvinainen metsäjäniksen ja rusakon risteymä. Peuroja, kauriita ja kettuja jolkuttelee hämärissä ja öisin runsaasti. Niinpä tiellä liikkuessa pitää olla varsin varuillaan.


Turkinkyyhkyjä kerääntyy ruokinnoille. Linnut huhuilevat ahkerasti.

Linturariteettipuoli on ollut joulukuun osalta varsin köyhää aikaa. Joulupyhinä löytynyttä varsin erikoista ja todennäköistä mustaleppälinnun phoenicuroides -alalajia on käyty bongaamassa Helsingin Pornaistennimessä. Vielä erikoisempaa on ollut tämän linnun käyttäytyminen. Se on aktiivinen ainoastaan aamuhämärissä ja illalla pimeään aikaan katulamppujen valossa. Muun osan ajasta se on pysytellyt piilossa rantametsikössä ja ruovikossa. Myyrätyhjiöistä lähteneitä lapinpöllöjä istuskelee siellä täällä ympäri Etelä-Suomea. Saarijärvellä ruokinnalla viihtyy yhä keltahemppo, joka saa ylihuomenna lintuporukoita liikkeelle sankoin joukoin uuden havaintovuoden aloituspäivänä. 


Pikkuvarpunen ja varpunen kylpevät vesilätäkössä.