perjantai 21. elokuuta 2015

Salon luontopaikat pääosin kunnossa

Koko kevään ja kesän on ollut työprojektina kunnostaa Salon alueen luontokohteita ja -polkuja muun ohessa. Nyt alkaa näyttää aika hyvältä. Paitsi Salon kaupunki mukana on ollut myös muita tahoja kuten Metsähallitus, Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistys ja niukka joukko vapaaehtoisia talkootyöläisiä, lähinnä salolaisia lintumiehiä, vm. tarvittiin Halikonlahden uuden lintutornin yläosan korjaamisessa. Halikonlahden altaiden loput lintutaulut on uusittu, rumentava koppi poiskuljetettu ja polkuja niitetty. Myöhemmin syksyllä on tarkoitus laittaa muutama linnunpönttö vielä lisää. Vuohensaarentien päällystämisestä on puhuttu, mutta asia ei näytä etenevän juurikaan poliitikoilla. Kirjolanmäen kallioketo kukoistaa, joskin aluetta vaivaa nuorison jatkuva roskaaminen. 

Halikonlahden uuden lintutornin talkootyöläisiä.

Viurilanlahden kunnostettu opastaulu kuvineen ja karttoineen.

Vuohensaaren luontopolun rastipaalut ovat ajan tasalla, samoin Nakolinnassa, jonne vihdoin uusittiin opastaulu, joka näkyy hyvin Meriniityntielle. Kivitalon yläpuolista niittyä samoin kuin polun varren vesakkoa pitää vielä hoitaa. Viurilanlahden rantatieltä kivilaiturin alkuun johtavan p-paikan opastaulun katto on uusittu ja paikalla on kuvataulu ja kartta kertomassa Viurilanlahden luonnosta. Halikon kirkonkylässä Raiviston suojeltu pähkinälehto on saanut kunnostetut taulut, Rikalanmäkeä on siistitty ja Halikon Häntälänkosken-Purhamäenkosken alueiden hoidoista on päästy sopuun. Märyssä on ainutlaatuinen rehevä purolehto kävelypolkuineen, jota harvat ulkopuoliset kävijät tietävät. Lehdon linnusto on monipuolinen, alueella voi tavata mm. idänuunilinnun ja pikkusiepon. 

Metsähallitus on uusinut Halikon Vaisakon ls-alueen pitkospuut.

Tummatulikukka kukkii mm. Perniön Somerikon niityllä.

Metsähallitus on häärinyt Halikon Vaisakossa, jossa on nyt paikallaan uusi pitkospuureitistö, vanhalta Vuorentaan peltotieltä aina tammimetsän laakson risteykseen asti. Opasteet ovat myös paikallaan. Maisemaa on kaunisteltu polun varrelta ja luonto on tuntunut palautuvan nopeasti alkuperäiseen asuunsa. Perniön Latokartanolla vanhan myllyn raput kaiteineen ovat jota kuinkin kunnossa, sen sijaan sillan uusiminen ensi vuodeksi onkin haastavampi asia. Muinaispoluista Perniön Lupajan Karpinmäen polku on raivattu auki. Pohjankartanon Hamarikosken silta on saanut purkutuomion. Alueen vetonaulaa, Perniön Somerikon niittyä, on kunnostettu viime hetkillä umpeenkasvun tieltä. Aneriojärven pitkospuut ja reitistö ovat toistaiseksi hyvässä kunnossa. Alue siivottiin keväällä. Hermolanvahalle johtavan pellonojan ylittävä kalteva lankkusilta oikaistiin kävelyä helpottaen. Koivumäen muinaispolku on hieno esimerkki paikallisen Muurlan kotiseutuyhdistyksen panoksesta. Salon seudun, Etelä-Hämeen ja Länsi-Uudenmaan luontokohteet löytyvät nykyään yhdestä ja samasta kirjasta, Raija Hentmanin teoksesta Etelä-Suomen retkeilyopas. Kannattaa hankkia itselleen.