lauantai 15. helmikuuta 2014

Pilvistä ja lauhaa Utössä

Sotshin olympiatunnelmissa teimme parin päivän pikaisen käynnin ulkosaaristoon, tietysti Utöhön ja järjestyksessään 238.kerta. Koko viikko on ollut pitkään pilvinen, pari plusastetta, eteläkaakkoinen lauha ja tuulinen virtaus pienine sade- tai lumikuuroineen. Tulo saareen torstai-iltapäivällä 13.2. abien jaloista rauhallisemmille vesille. Lyhyt tunnin valoisa aika ei tuottanut peippoa ja punarintaa enempää. Meri on täysin avoin. Sumu on haitannut viime aikoina näkyvyyttä ja siten myös vesilintujen havaitsemista. Raumalaisparivaljakko Järvinen-Wallin on pitänyt Utön miehitystä yllä. Seuraavaksi päiväksi saatiin yksi lintumies lisää tiimiin. Laadun paranemisesta en niinkään tiedä, mutta ainakin jonkinlaista yritystä oli luvassa perjantain 14.2. ystävänpäiväksi.

Utön majakka, puulaitureita ja venevajoja.
Synkkä, pilvinen ja lauha talvisää on vallinnut Utössä.

Tukkasotkia on kerääntynyt satamalahdelle.

Vanhojen tanssien merkeissä päivältä poimittakoot 9 lapasotkaa (5k4n), 5 uiveloa, 17 allin parvi, tukkakoskeloita, parikymmentä merimetsoa, muuttohaukka koko päivän Knivskärin väylämerkillä ja huuhkaja vakiopaikallaan Ormskärin kallioilla. Pikkulinnuista saaressa on hyvissä voimissa edelleen peukaloisia, punarinta, rautiainen, pikkuvarpunen ja peippoja. Lauantain lähtöaamuna niin huuhkaja kuin muuttohaukkakin olivat vakiopaikoillaan. Järvisen Mikko jäi saareen odottelemaan parempaa seuraa. Kevätmuutto on ollut vielä aika nihkeää, vaikka lauhat etelätuulet ovat jatkuneet. Torstain uuttukyyhky ja lauantain koirashaahka ovat olleet kevään ensimmäisiä tulijoita (M.Järvinen).


Jannen verkkosaaliina oli tällä kertaa rakkoleviä.

Vesi on vetäytynyt kauas itärannasta. 

Sinisorsia talvehtii säännöllisesti Utössä.

Vesi on hyvin alhaalla. Rantakivikkoa voi kävelle varsin kauas. Jannea haastateltuani meritaimenia on tullut verkoista mukavasti. Punalihan makuun pääsivät Lukkofanitkin konjakin kera. Verkot pyydystävät tehokkaasti rantavedestä myös rakkolevää ja sinisimpukkaa, joita aallokot irrottavat rantavallista takaisin mereen heiluriliikkeen tavoin. Paluumatkalla ei nähty kerrassaan mitään mainittavaa. Välisatamiin ei poikettu lainkaan. Ruotsittaret olivat taas käsittämättömän onnettaren suosiossa olympialajeissa. Naisten hiihdon viestihopea kruunasi sentään päivän komean muuttohaukan kera.