keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Vesilinnuilla liikehdintää Utössä

Helmikuun alku on kutsunut lintuharrastajia Utöhön. Bongarit ovat hakeneet kuukausipinnoja ja elämyksiä saaresta. Kaikki kunnioitus niille saaren asukkaille, joiden luona kettusirkku on viihtynyt. Kärsivällisyys on välillä ollut varmasti koetuksella. Toisaalta ei kaukaa tullut valtiovieras ikuisesti saaressa ruokaile, uskon viimeistään lämpimien kevätpäivien myötä muiden muuttolintujen saapuessa linnun lähtevän muualle, ellei sitä ennen varpushaukka tmv. pyydystä sen saaliiksi. Kettusirkku on ollut paremmin taas esillä kaupan takaisella ruokinnalla useita kertoja päivässä rauhallisempina aikoina, myös tänään tätä kirjoittaessani.

Utön itärannan jäätynyttä ja liuennutta rakkolevämaisemaa.


Kyhmyjoutsenpariskunta poseeraa venevajojen välissä.

Saaristossa on lunta niukalti helmikuun alussa.

Maanantai 4.2. vesilintuja oli näkyvissä varsin paljon. Etenkin telkkämäärät ovat kasvaneet merkittävästi tammikuun lukemista. Samoin iso- ja tukkakoskeloita, uiveloita ja sinisorsia uiskentelee suojaisessa satamalahdessa selvästi aikaisempaa alkuvuotta enemmän. Sen sijaan sotkamäärät jäävät todella kauas Ahvenanmaan talvehtijoista, tukkasotkia vain nimeksi ja lapasotkiakin neljän linnun parvi. Seuraavana päivänä ruokki lenteli saaren eteläpuolen rantaviivassa edestakaisin päätyen puoleksi tunniksi luodolle lepäilemään. Tässä linnussa ei näkynyt öljyyntymistä eikä lunnimaisuutta. Merisirriparvia on lennennellyt päivittäin Pattskärin ja Kesnäsin luotojen edustoilla. Pikkulinnuista Utön vakiokamaa ovat olleet luotokirviset, punarinta, peippo, pikkuvarpunen ja peukaloinen. Urpiaisia on ollut tänä talvena harvinaisen paljon liikkeellä, mikä ilmiö todettiin myös pihabongauksessa.

Sinitiainen murkinoi J.Tenovuon ruokinnalla.

Talitiaisia talvehtii Utössä iso parvi.

Urpiaisen surinaa kuulee saaressa monesta paikasta.

Saaristossa on ollut varsin lauhaa säätä, nollakeliä, pilvistä ja navakkaa/kovaa etelätuulta lyhyiden vesi- ja lumisateiden kera. Lumi on melkein sulanut paikalleen, maanpinta on ollut todella petollisen liukas. Mitä majoittumiseen tulee niin Kovasen Hanna osoitti ystävällistä palvelua ja m/s Eivorilta sai paluumatkalla todella herkullista lohikeittoa. Tack så mycket.