maanantai 2. tammikuuta 2012

Eka ekaa Utössä

Vuodenvaihteen viimeisenä päivänä matka suuntautui 206.kerran Utöseen. M/S Eivor lähti Pärnäisistä klo 13.00 ja saapui Utöseen illan pimetessä hieman ennen klo 17.00 Aspön jäätyä väliin. Tavarat vietiin nopeasti maitokärryllä Fågelliin ja sen jälkeen ohjelmassa oli kuudelta iltasauna, jonka raumalainen korpraali oli tilannut valmiiksi. Seitsemältä alkoivat varttuneemman saaristoväen iltamat hotellilla Tore ja Timppa -orkesterin johdolla. Ilotulitusten sijaan alkoi valmistautuminen tammikuun ensimmäisen päivän eli eka ekaan lintukoitokseen. Tavoitteena oli nähdä saaressa mahdollisimman monta eri lajia ja ennen kaikkea sellaisia lajeja, joita ei ennen ole tullut vastaan itselleni vuoden ensimmäisenä päivänä. Tämä ajankohta oli kolmas uudenvuodenvastaanottoni Utössä.

Utön uudenvuodentuli majakkamäellä.

1.1.2012 sää oli erinomainen aloitukseen. Vain -1 astetta pakkasta ja tuuli WSW-1 m/s. Päivällä lämpötila kipusi +2 asteeseen ja tuuli kääntyi etelään voimistuen samalla 7 m/s. Pimeän tultua klo 17 jälkeen alkoi voimakas vesisade, jolla ei onneksi ollut enää merkitystä päivän lintuantiin. Klo 9.00-16.00 porukkamme, itse allekirjoittanut, Järvisen Mikko, Laaksosen Juha ja Tenovuon Jorma, havaitsi kaikkiaan 43 lajia. Aamuyhdeksän jälkeen lepikosta hoituivat rastasparvesta laulu- ja punakylkirastas sekä mustapääkerttu museon ruokinnalta. Reippaan kävelymarssin jälkeen kukin suuntasi ajallaan kaukoputkineen luotsiaseman mäen päälle. Merellä oli oikeastaan koko päivän käynnissä huomattavan aktiivinen vesilintumuutto. Tukkakoskelot ja haahkat löytyivät helposti rantavesistä. Merisirriparvi piipersi SE-luodolla, jossa niitä oli 8 yksilöä. Saaren eteläpuolelta löysin uimasta härkälinnun, joka nousi ylös laskeutuen kauemmas itäpuolelle. Sekä kuikka että ennakkoilmoitettu kaakkuri hoituivat allien, mustalintujen ja riskilöiden kera varsin pian. Isommista linnuista Jorma plokkasi 18 linnun kanadanhanhiparven matkaamassa lounaaseen. Joutsenmuutto oli näkyvää ja runsasta, kaikkiaan lähes 200 viuhtojaa matalalla meren yllä. Iltapäivällä Ormskärin merikotkia ihmetellessämme kaukoputkeni kenttään osui viiden joutsenen parvi, 2ad+3juv., jotka osoittautuivatkin arktisiksi pikkujoutseniksi. Linnut matkasivat länteen Kökarin suuntaan. Lyhytkaulaisuus, pieni koko ja tiheät siivenlyönnit kiinnittivät jo kaukaa huomiota. Tämä pikkujoutsenparvi oli Utön 10.havainto lajista ja ensimmäinen talviaikainen havis samalla. Raumalaiselle saatiin Utön pinna ja kirjoittajalle tilattiin pippuripihvi. Oivallista palvelua miehistöltä. Pikkulokkeja ei yrityksistä huolimatta löydetty, vaikka niitä tiedon mukaan Hangon ja Helsingin merialueilla lentelikin. Peräti 24 yksilön muuttava pilkkasiipiparvi lämmitti taas mieltä. Päivästä voisi mainita vielä huuhkajan, kiurun, punarinnan, kaksi peippoa, peukaloisen, 6 kottaraista, 7 pikkuvarpusta ja 55 tilheä.

Merivesi on korkealla. Kuva Eivorin reitiltä Nötön satamasta.

Kun Tenovuon Jormalla oli vieraita, niin Järvisen Mikko naputteli havainnot Tiiraan. Laaksosen Juha tarttui taas mikkiin ja haastatteli eka ekaan tunnelmista kirjoittajaa. Jos on miestä uskominen, niin lähetys tullee ulos perjantaina loppiaisaamuna klo 8.10 alkavassa Ylen Luontoretki -ohjelmassa. Iltasaunan jälkeen oli siis edessä maittava illallinen, josta erityiset kiitokset peltiseppäpatruunalle. Mantereella päivä oli ollut vilkas. Kovat rarit olivat edelleen paikalla, kashmirinuunilintu Hangossa ja harjalintuja kaksin kappalein Paraisilla ja Turussa. Kaulushaikaroitakin nähtiin länsirannikolla. Päivä oli hienosti pulkassa. Lähdimme Utöstä maanantaiaamuna klo 5.30 mantereelle päin. Molemmat harjalinnut olivat yhä maisemissa. Turun linnun kävin pikaisesti katsomassa. Lintu puuhasteli terhakkaasti ojan penkalla töyhtö pystyyn levitettynä räntäsateesta huolimatta. Pimeä, sateinen ja tuulinen päivä ei säihkylintua haitannut. Hangossa olikin sitten tänään jo hiljaisempaa meininkiä.