perjantai 18. marraskuuta 2011

Marraskuun hiljaisuutta Utössä

Tiistai 15.11.
Marraskuun puoliväli on Utössäkin jo hiljaista aikaa. Varsinaiset lintumiehet ovat nyt vähentyneet sesongin jälkeen. Helstola päivysti Jurmossa, jonne oli matkalla samaan aikaan Kaj-Ove Pettersson. Utöstä puolestaan olivat vahdinvaihdossa Järvisen Mikko ja Sällylän Seppo. Rareja ei siunaantunut enää viikossakaan eikä maakotkaakaan herunut viimeksi mainitulle yrityksistä huolimatta. Kuulumiset vaihdettiin pikaisesti ja oli aika 205.kerran tutustua saaren lintutarjontaan. Havainnointia suoritettiin klo 12.20-16.00 pilvisessä säässä, lämpötila oli +6 astetta ja tuuli luoteesta 5 m/s. Vedenpinta oli erittäin alhaalla, mikä olisi voinut suosia itärannassa kahlaajien oleskelua, mutta turha luulo. Mainitsemisen arvoisia olivat saaressa viime aikoina viihtyneet selkälokki 1-kv (satama), tiltaltti (itäranta) ja mustapääkerttu n-puk. (Tenovuon ruokinta). Mustaleppälintu piipahti myös iltapäivällä itärannan rakkolevävalleilla. Saarta kierteli 75 tilheä ja kolme kottaraista. Ruokinnoilla oli jokunen peippo ja järripeippo.

Tilhiparvia näkee vielä päivittäin Utössä.

Keskiviikko 16.11.
Utön sää oli eiliseen nähden selkeämpää ja tuuli puhalsi lännestä selvästi kovemmin 10-15 m/s. Heikon lintupäivän antina mainittakoot samaiset selkälokki, tiltaltti ja mustapääkerttu. Tilhiäkin oli jo puolet vähemmän, kottaraisia sen sijaan kuuden ja pikkuvarpusia neljän parvi. Ruokinnoilla käväisi ainakin 60 talitiaista ja noin 20 sinitiaista. Aamupäivällä saaren yli länteen lensi äänekkäästi kolme vanhaa laulujoutsenta. Merellinen siivekäsanti ei valoisana aikana ihmeitä tarjonnut. Onnellinen mies taisi olla Karpion Markku, joka näytti haavissaan reilun puolen kilon painoista siikaa. Lienee ollut todennäköisesti sama vonkale, joka oli päässyt karkuun viime sunnuntaina kalajuttujen mukaan.

Merivesi on alhaalla kuten itärannassa näkyy.

Torstai 17.11.
Lämpötila oli pudonnut +4 asteeseen, selkeämmän yön jälkeen taivas pilvistyi ja tuuli kävi aluksi lännestä 10 m/s kääntyen ja heikentyen takaisin luoteeseen. Havainnointia suoritettiin edellispäivän tapaan klo 8.00-16.30. Tänään olisi kenties pitänyt löytää jotakin, koska niin Tenovuon Jorma kuin Helstolan Jarikin olivat tulossa saareen. Rarilupaus jäi lunastamatta. Päivän parhaimmaksi jäikin härkälintu, joka uiskenteli kaakkoispuolen ns. lunniselällä. Yksinäinen naarashaahka lepäili luodolla, Mörttilän eteläpuolella aalloissa keinui pari tukkakoskeloa ja vastatuuleen pinkoi ainakin kahdeksan yksilön pilkkasiipiparvi. Sinisorsia pulikoi nelisenkymmentä luotsiaseman edustalla ja talvipukuisia naurulokkeja löytyi puolisen tusinaa saarten rannoilta. Kalamies Karpio oli saanut saaliikseen tänään kaksi isoa kampelaa. Kalanperkeitä kärkkyi yhä satamassa viihtyvä selkälokki. Aiemmat tiltaltti ja mustapääkerttu olivat niin ikään paikalla. Itärannassa ruokaili aluksi viisi kottaraista, sittemmin parvi hupeni iltapäivällä kolmeen yksilöön. Männikössä rätisi peukaloinen. Vaikka marraskuu on jo kääntynyt joulukuuta kohti, Utössä kukkivat edelleen kissankellot ja ketoneilikat. Illan jo hämärtyessä Tenovuon Jorma soitti Kobbenin kalliolla istuskelevasta huuhkajasta. Loppuilta sujuikin Jorman upeita Lapin ja Norjan kuvia katsellessa. Päivä oli siten pulkassa ja valmistautuminen perjantaiaamun aikaiseen lähtöön mantereelle oli edessä. Päivitänkin koko tekstin m/s Eivorilta.

Näillä rakentamillani penkeillä on käväissyt mm. aavikkotasku.