sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Aavikkotasku ja kashmirinuunilintu Utössä

Pyhäinpäivän Utön sää oli hyvin edellispäivän kaltainen. Vakiorutiinien ja aamuisen hotellikäynnin jälkeen suuntasin itärantaan, jonka istuinpenkeillä minua vastaan hyppeli raritasku. Melkeinpä ainoa lintu, jonka määritin samantien aavikkotaskunaaraaksi ikää sen enempää kommentoimatta. Alle 10 m etäisyydellä se liikkui kivikossa hiljalleen jääden paikalleen noin puolen tunnin ajaksi. Tässä välissä soittelin muille, jotta tulisivat paikalle ihastelemaan Utön saarelle uutta lajia n:o 293. Tenovuon Jorma saapuikin polkua pitkin varsin hengästyneenä suoraan aamukahvipöydän äärestä kameratykkinsä kanssa. Blogissani käytänkin hänen ottamiaan erinomaisia tilannekuvia. Paikalle ehtikin suurin osa, ennen kuin lintu katosi mystisesti kallionharjan taakse. Näytti siltä, että varpushaukka olisi saalistanut sen katoamispaikalta. Aavikkotasku löytyi vielä uudestaan katajapensaan sisältä löytöpaikaltaan ja lensi itäniityn poikki rannalle, josta sitä ei kuitenkaan enää löytynyt. Viimeisen kerran tasku näyttäytyi hautausmaan kivimuurilla, josta se katosi lopullisesti ruovikkoa kohti. Kerrassaan upea tosisponde löytö! Ajankohtaan ja säähän nähden odotettu laji. Kaikkiaan tämä oli Suomen 19.havainto aavikkotaskusta.

Aavikkotaskunaaras Utön itärannassa. Kuva:Jorma Tenovuo.
Rarit eivät tältä päivältä tähän päättyneet. Iltapäivällä Kivisen Kaisa puolestaan plokkasi Gamla Postenin männiköstä siipijuovafyllarin, joka hävisi ensitilanteen jälkeen samantien. Äänetön lintu löytyi sitkeän parin tunnin haun jälkeen nyt Kovasen ja Kantosen tonteilta pihapensaista ja puista parin hippiäisen kera. Tälläkin kerralla löytäjänä oli Kaisa. Nyt lintu saatiin jollakin lailla hallintaan 20 min ajaksi. Lintu määrittyi kashmirinuunilinnuksi, jota osattiin jo epäillä. Se reagoi aluksi ehkä yllättävänkin aktiivisesti hippiäisatrappiin. Tenovuon Jorma ja Lumijärven Pyry saivat taltioitua kameroillaan kuvat RK-kaavaketta varten. Humei oli vastikään Utössä 25.lokakuuta, joten tämä oli jo syksyn toinen havainto ja koko Suomen mittakaavassa 55.havainto lajista. Vau mikä lintupäivä!

Kashmirinuunilintu puikkelehti männyssä. Kuva:Jorma Tenovuo.
Päivän muuta lintuantia olivat selkälokki, kaksi sarvipöllöä, kaksi mustapääkerttua, viisi tiltalttia, varpunen, mustaleppälintu ja tundraurpiainen. Kerrottakoon, että Utössä käytiin päivän aikana perinteinen kalastuskilpailu. Neljäksi väki kokoontui päiväkodin rantaan punnitusoperaatioon. Haukimiehet veivät selvän voiton, sillä laatikossa komeili todellinen jättivonkale, yli 5 kg hauki. Illalla hotellilla meno jatkui arpajaisten, musiikin ja tanssin merkeissä. Päivä jäi muistiin pitkäksi aikaa. Hangon harmaasirkku ja ruskouunilintu taikka Mynämäen isovesipääsky voisivat tulla tännekin sunnuntaiksi.