perjantai 25. helmikuuta 2011

Utön jäätalvea

Talvi kiristää otettaan Utössä. Helmikuun viimeisellä viikolla jääraja siirtyi kauas Utön eteläpuolelle. Tämä on jo toinen peräkkäinen jäätalvi ulkosaaristossa ja vielä viimevuotista pahempi. Jääkävelyä pystyikin jo harrastamaan Utön itä- ja koillispuolella, jossa oli nähtävissä kerrassaan upeita luonnon muovaamia kuvauksellisen kauniita jääveistoksia, jäähattuja, -kukkia ja -puikkoja auringon kimaltaessa kullanhohtoisesti niihin.

Lohkareiden pinnoilta on syntynyt näyttäviä jääpuikkoja.
Vähiin avonaisiin railoihin ja laivaväylien kapeisiin suliin kerääntyi vesilintuja, lähinnä telkkiä, isokoskeloita ja tukkasotkia. Joukossa joitakin talvipukuisia riskilöitä, uivelo, pari tukkakoskeloa, lapasotkia ja alleja. Merikotkat patsastelivat jäällä ja odottivat saaliikseen kylmänkankeita kyhmyjoutsenia. Varpushaukka vaani ruokintapaikkojen tali- ja sinitiaisia päivittäin. Hiiripöllö on ottanut jäädäkseen Utöseen. Se istuu mielellään kylällä talojen antenneilla. Mistä lie tullut. Myyrää pöllö nappaa päivittäin. Hennon lumen päällä näkyi runsaasti pikkuotusten ja saareen jäitä pitkin jolkutelleiden kettujen jälkiä. Tunturipöllöstä ei ole näkynyt vilaustakaan, taisi suunnata nokkansa kohti Kökaria ja Ruotsia.

Hiiripöllö tähystää tolpalla museon edustalla.
Yhteysalus m/s Eivor puskee jäissä yhä hitaasti mutta varmasti. 10.helmikuuta matka Pärnäisistä Utöseen kesti ennätyksellisesti peräti 10,5 h. Viimeksi siedettävästi 5-6 h. Etelän hiihtolomaviikolla 20.-22.helmikuuta kahden päivän retkeily Marin kanssa oli järjestyksessään 190. vierailuni saaressa. Välisatamiin ei pääse perille asti, joten ihmiset ja rahti jäävät jääväylille saarien lähettyville. Moottorikelkat, mönkijät, pulkat ja reet ovat nyt kova sana. Kun mantereella paukkui öisin yli kahdenkymmenen asteen pakkanen, oli se uloimmassa ulkosaaristossa sentään huomattavasti alempi, tosin pohjoistuuli tekee olosuhteet todella hyytävän arktisiksi. Luonnon oloihin on vain totuttava. Tulee se kevät sieltä taas aikanaan. Onneksi hurjat pakkaset hellittivät vihdoinkin.