tiistai 26. toukokuuta 2020

Lämmin kesäsää saapui lopultakin

Kesä saapui sittenkin Suomeen tällä viikolla. Salon seudulla puiden ja pensaiden lehdet suurenevat päivittäin. Maisema muuttuu vehreämmäksi kohisten. Tuomet ja voikukat kukkivat kaikkialla. Ennen kaikkea päivälämpötilat ovat nousseet yli +20 asteen. On näitä kesäsäitä odotettukin monta viikkoa. Luonnossa on tapahtunut runsaasti edistystä. Öisin ei liikkunut pitkään aikaan juuri mitään hyönteisiä, mutta nyt tilanne on toisin. Ilmassa leijuu kärpäsiä, kovakuoriaisia, pörriäisiä, luteita ja pikkuperhosia. Hyttysparvet häiritsivät luonnonkulkijaa ryteikössä, joten eiköhän se ole jo alkavan kesän hyvä merkki. Auroraperhoset ovat lisääntyneet voikukkaniityillä, metsissä puolestaan nastakehrääjäkoiraat ovat aloittaneet päiväsaikaisen lentonsa. Lajia luullaan usein isoksi hopeatäpläksi. 

Auroraperhosnaaras on vaatimattoman näköinen.


Puistolemmikki kauniin sinisissä väreissä.

Kotitalomme tervapääskyt saapuivat parvena viime sunnuntaina. Hyvin ne ajoittivat tulonsa lämpimälle sääjaksolle. Viikon sisällä Halikonlahden lintukuoro on monipuolistunut. Satakielet, punavarpuset ja ruokokerttuset ovat pääosassa. Myös harvinaisemmat rastas- ja viitakerttunen löytyvät lajilistalta. Pellonreunoilla yhä harvinaistuneet peltosirkut ilahduttavat vielä retkeilijää, jokinotkoissa ruisrääkkää ja pensassirkkalintua kuulee aika usein. Viurilanlahden lietteillä tapaa suo- ja lapinsirrejä ja jänkäsirriäisiä. Harvinaisuuksia tulee lämpimillä etelänpuoleisilla tuulilla. Suomessa on useita laulavia keltahemppoja ja ruokosirkkalintuja. Myöhään saapuvat pikkukultarinta ja etelänsatakieli on myös kirjattu vihkoon. Säihkylinnuista sininärhi ja harjalintu ovat värikkäitä tuulahduksia etelän mailta. Arktikahanhien massat ovat valuneet Itä-Suomen yli Jäämeren rannoille.


Sinisorsan poikaset ensi retkillä Halikonlahdella.

Osmankäämien seassa piilottelee viiksitimali takaa päin.

Lintujen pesäpoikasia alkaa näkyä maastossa. Telkkä- ja sinisorsapoikueita liplattelee rantavesissä, kottaraisilla ja rastailla poikaset lähtevät maastoon tällä viikolla. Kylmistä öistä ja hyönteispulasta johtuen pikkuvarpuset ja tiaiset siirsivät pesinnän ajoitusta vähän myöhemmäksi. Pikkuvarpusilla lentopoikasia lähtee siivilleen kesäkuun alussa. Pöllöjen maastopoikueita piiskuttelee hyvillä myyrämailla, mutta vain paikoittaisesti. Rastaanpojat ovat lehtopöllöille haluttua saalisvalikoimaa. Lapin talvikin väistyy, lumet sulavat siellä pikavauhtia, mutta varmaa on, että lumenviipymäalueita löytyy Käsivarresta vielä juhannuksenakin. Ennusteiden mukaan Lapin joet tulvivat yli äyräiden.


Punakylkirastaan poikaspesä puun haarukassa. 
  
Korvasieniä löytyy rikkonaisilta kangasmailta.