maanantai 17. joulukuuta 2018

Prahan idyllisillä joulutoreilla

Kahden yön matka Tsekin Prahan joulutoreille oli unohtumaton ja koristeellinen valoelämys. Keski-Euroopan itäisessä sydämessä tunnelma oli kaikkein mahtavinta pimeään aikaan. Paikalla vaelsi kymmeniätuhansia turisteja varhaisimmista aamutunneista aina iltayöhön saakka. Vilske oli kuin Lontoon Harroldsin tavaratalossa konsanaan. Kauniit jouluvalot, värikkäät koristelut, enkelinkellot, lyhdyt, valokaaret, jouluinen musiikki, hevosrattaat, tulisoihdut, kojut ja säihkyvät Bohemiakristallit vangitsevat sinut sellaiseen joulun henkeen keskiaikaisessa ympäristössä, mitä et voi muualla kokea. Jokainen turisti haluaa ottaa ikimuistoisia joulukuvia tai maistella tsekkiläisten torikojujen maittavia herkkuja.

Raatihuoneentorin kuusi juhlavalaistuna.

Koristeelliset valopallot aamupimeässä.

Prahan joulutorin 2018 valokyltit.

Kävimme viimeksi Prahassa loppukeväällä kaksi vuotta sitten. Tällä kerralla käytimme Finnairin palveluita, lähtöselvitykset sai kätevästi tehtyä etukäteen mobiililaitteilla ennen lentoterminaalia. Airport Express -bussit päärautatieaseman (Hlavni nadrazi) ja Vaclav Havelin lentokentän (letiste) välillä kulkevat puolen tunnin välein joko 2 euron tai 60 korunan hintaan. Google Mapsin navigoinnin avulla oli helppo löytää hotelli pimeässäkin. Olimme varanneet majapaikaksemme Hotel Salvatorin, josta oli varsin kohtuullinen kävelymatka toreille ja tunnetuille nähtävyyksille. Hotellin espanjalaistyylinen taso yllätti positiivisesti. Avulias henkilökunta, rauhallinen ja hiljainen paikka, maittava ja ruhtinaallinen aamiainen varhaiseen aikaan, ja tietysti hyvä baari vieressä. Saimme viikonlopun päiville viimeisen kahden hengen huoneiston kaikilla mukavuuksilla geniusalehintaan. Huoneisto olikin alkovi ylimmässä viidennessä kerroksessa. Siihen olisi mahtunut peräti kahdeksan henkilöä. Mielenkiintoinen oli ulkohissi sisäpihassa, tosin rappusiakin voi käyttää kuntoilumielessä.

Suuren torikuusen ledivaloja ja palloja.

Toriaukion lemmenlava valokaareilla.

Hääpari astronomisen kellon tasatunnilla.

Sunnuntaina oli ruuhkaa miltei kaikkialla. Onneksi kävimme raatihuoneentorin upeata joulutoria kuvaamassa ilman väkijoukkoa kukonlaulun aikaan. Nimittäin heti päivän valjettua alkoi toreille vyöryä eurooppalaisia ja japanilaisia turistiryhmiä suunnattomia määriä. Keskiaikaisen astronomisen kellon tasalyöntiä ja seinäluukkujen avautumista odoteltiin kymmeniä minuutteja etukäteen. Olipa yksi japanilainen hääparikin paleltumassa paikalla pikkupakkasessa. Yhtä tungosta oli myös Vltavajoen ylittävällä Kaarlen sillalla, josta oli mainiot ja avarat näkymät vanhaan ja uuteen kaupunkiin, katedraaleihin ja kuninkaanlinnaan. Joessa lepäili satoja kyhmyjoutsenia, merimetsoja, nokikanoja ja naurulokkeja, jotka väistelivät alinomaa vesibussiliikennettä. Sillankaiteet pursuilivat lukuisista lemmenlukoista. Pienien korttelipuutarhojen murattikasvustoissa piileskeli mustarastaita ja peukaloisia. Orvokit olivat paleltuneet, mutta eräässä pihassa kukki jopa valkoisia jouluruusuja.


Kaarlensilta, Vltavajoki ja lemmenlukot.

Entisajan tyyliä, hevosvaunut ja vanhat menopelit.

Raatihuoneentorin joulukojut päivänvalossa.

Suuri jääkarhu bongattiin katuvilinässä.

Vaclavske namestin bulevardin molemmissa päissä oli myös joulukojuja samoin kuin megakokoisen Palladium -ostoskeskuksen edustalla varsinaista torikatua unohtamatta. Uudet ja vanhat ratikat kirskuivat ja vyöryivät historiallisten rakennusten editse. Kävimme tervehtimässä Da Capo Cafe & Cocktailbarin henkilökuntaa. Olga oli kuulema jättänyt kiireisen ja haastavan työnsä, mutta Lenka palveli meitä vuorostaan hyvin auliisti. Kuumat kaakaovaahdot ja täytekakut tekivät kauppansa. Tsekkiläiset suklaat, makkarat ja käristetyt palvilihat maistuivat suussa sulaen. Hintataso oli kuitenkin kohonnut selvästi. Monet tuotteet maksoivat jopa enemmän kuin Suomessa. Kauppojen hyllyille oli ilmaantunut Amsterdamin tapaan kannabiskeksejä ja -suklaata. Pääpostissa jonottaminen käy työstä. Vuoronumeron odottaminen monen sadan päästä verkkaisella tahdilla ei houkuttele istumaan siellä. Tämä ei joulutunnelmaa latistanut. Prahassa on niin paljon koettavaa koko ajan. Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Niinpä edessä oli paluumatka takaisin Suomeen ja Helsinkiin, lumi- ja räntäsateen keskelle täpötäydellä Finnairin koneella parin tunnin pyrähdyksellä. Kiitos Prague!


Kirjoittaja itse valokaaren alla ostoskeskus Palladiumin edessä.

Laidoilla Da Capo Cafe & Cocktailbar henkilökuntaa.

Hotel Salvator osoitteessa Truhlarska 10.