lauantai 19. maaliskuuta 2011

Utö miinus nolla, lounas kolme ja lumisadetta

Eilen iltapimeällä lepikkoon yösijalle jäänyt hiiripöllö oli aamuun mennessä vaihtanut paikkaa ja löytyikin taas vakiopaikoiltaan sääaseman mastojen ympäristöstä. Majakan valo loisti aamuhämärissä heikkoa lumisadetta vasten. Tuuli oli siis heikentynyt ja kääntynyt lounaaseen ollen nyt vain 3 m/s ja lämpötila nollan kieppeillä. Näkyvyys merelle oli varsin heikko ja kaukoputkella erottui kohtuullisesti ainoastaan jäärajaan asti.

Majakan valon loistetta aamuhämärissä.
Patterinniemen pohjukassa uiskenteli uivelokoiras telkkien ja isokoskeloiden seurassa. Koulun ruokinnoilla pomppi mustarastaita ja täksi aamuksi oli ilmestynyt myös kolme kottaraista, joista yksi virittäytyi laulutuokioon. Peippo ja punarinta kuten pikkuvarpusetkin lymyilivät pensasaidan suojissa. Siemenruokinnalla pyrähti keltasirkkujen lisäksi neljä urpiaista ja vihervarpunen muutoksena edellispäivien vierailijalistaan. Tänään oli aika palata Saloon päin mukavan saaristoretken päätteeksi. Näin ollen tämän päivän aamukierros jäi kahden tunnin mittaiseksi. Hotellilla ei ehtinyt ruokailemaan.

Piilokuva lumisateessa. Lehtopöllö museon takana männikössä.
Tavarat olivat jo valmiina sataman odotuskopissa, kunnes puoli tuntia ennen m/s Eivorin lähtöä Tenovuon Jorma pirautti museon männiköstä löytyneen lehtopöllön. Missä lie piileskellyt saaressa viime päivien aikana tuulen suojassa. Reipasta hölkkää ja ehdin näkemään punaruskean pöllön, jonka Britakin havaitsi. Viime vuonna ensimmäisen Utössä näkemäni lehtopöllön kohdalla kävi täsmälleen samalla tavalla, silloinkin Tennari soitti juuri ennen yhteysaluksen lähtöä, aikaa oli yhtä vähän ja onnistuin bongaamaan senkin pöllön.

M/S Eivor lähdössä Utön satamasta.
Eivor irtaantui laiturista klo 8.30 kohti Pärnäistä. Saareen jäi runsaasti miehittäjiä, joita tuli viime yönä lisää. Salolaiset poistuivat mantereelle. Lumisateen huonontama näkyvyys haittasi laivamatkallakin yhä vesilintujen havainnointia. Finskärin kohdalla läheltä erottui parikymmentä kyhmyjoutsenta ja sinisorsakoiras. Eilen yksi värirengastettu merikotka söi kyhmyjoutsenta jään reunalla, jossa pari merilokkia norkoili ruoka-apajille pääsyä. 

Pieni kyhmyjoutsenparvi Utön rantavesillä.
Jäälauttoja ja pieniksi palasiksi pirstoutunutta sohjoista ahtojäätä oli kasaantunut koko matkalta väylät täyteen. Kuulutus kertoi, että Eivor onkin tänään aikataulussa Jurmon jäätyä väliin saapuen klo 13 maissa Pärnäisiin. Seuraavalla käyntikerralla kevät on harpannut taas aimo askeleen eteenpäin uusine lajeineen, toivottavasti myös harvinaisuuksineen.

Saaristomeren jääsohjoa ja -lauttoja laivaväylällä.