sunnuntai 18. elokuuta 2024

Amiraaleja runsaasti maastossa

Lämmintä syyskesää riittää. Aurinkoisina päivinä amiraaleja näkyy paljon niin pihoissa kuin puutarhoissakin. Amiraalit ovat persoja mädille omenoille ja erilaisille syöttihoukuttimille. Suruvaipat viihtyvät samoilla apajilla ja joukkoon voi eksyä isonokkosperhosiakin, joita on tavattu enemmälti pääkaupunkiseudulla. Vaeltajista vaaleakeltaperhoset kehittävät paikallisia kantoja, syyskuussa kannattaa tarkastella apilapeltoja. Yöaikaan isot ritariyökköset ovat hyvin edustettuina lajivalikoimassa. Puuntuhoojien ja kiitäjien toukkia näkee ryömimässä mitä erilaisimmissa paikoissa koteloitumispaikkaa etsien. Ja hirvikärpäset ovat valloillaan metsissä. 


Taivaanvuohi Halikonlahdella.


Lintumaailmassa syysmuutto on täydessä vauhdissa. Punavarpusista ja satakielistä valtaosa on muuttanut pois kaakkoa kohti. Pajulinnut, tiltaltit, kertut ja ruokokerttuset tankkaavat ruovikoiden pensaissa jatkaakseen matkaansa välietapille Keski-Eurooppaa kohti. Lintuja on ollut ruovikoissa huomattavasti vähemmän viime vuoteen verrattuna. Bongareita ovat kiinnostaneet Utön saarelle uusi ja maamme kuudes ruostekurkkusirkku, joka on jäänyt sulkimaan ja piilottelemaan kallioiden halkeamiin. Töyhtökiuru on vetänyt matkailijoita Kustavin Isokarin majakkasaarelle. Ennen sorsanmetsästyksen aloitusta Porissa viihtyy edelleen nokisorsa, Helsingissä amerikanhaapana ja ruskosotka Salossa. Kierteleviä jalohaikaroita ja riuttatiiroja lentelee rannikkovyöhykkeellä. 


Nuori pikkulepinkäinen rengastajan kädessä. 


  

perjantai 2. elokuuta 2024

Päivät lyhenevät ja yöt viilenevät

Syksyä kohti mennään. Pimeys tulee aikaisemmin ja aamuöisin on jo selvästi viileämpää. Auringon paistaessa päiväsaikaan on tosin edelleenkin varsin lämmintä. Päiväperhosia on mukavasti liikkeellä. Amiraaleja ja suruvaippoja lentelee pihapiireissä, ojan ja pellon varsien keltakukkaisilla pientareilla lepattelee erilaisia hopeatäpliä, lanttu- ja sitruunaperhosia. Keisarinviittojen lomassa voi nähdä harvinaisempia etelänhopeatäpliäkin Raaseporissa. Kannussinisiipi on ollut yllättävän runsaslukuinen tänä vuonna. Laji tekee vielä yhden polven syyskuulle. Kirkkonummella tavattiin ruskokultasiipi, tulokaslaji on ottamassa jalansijaa maassamme. Runsastuva laji on myös tammisirppisiipi, jota tulee valolle jalopuumetsiköissä. Keltaritariyökkönen jatkaa niin ikään levittäytymistään. Metsistä löytää kehrääjäperhosten toukkia mustikka- ja sieniretkillä.


Pikkutikka on mukava yllätys Halikonlahden ruovikoissa.

 

Lintupuolella bongareita sai liikkeelle Nivalan rääkkähaikara heinäkuun lopulla, edellisestä bongattavana olleesta linnusta oli ehtinyt kulua jo 34 vuotta. Ruskosotka viihtyy edelleen Salon Omenojärvellä, nokisorsa Porissa ja amerikanhaapana Helsingissä. Lintujen pesinnät alkavat olla kutakuinkin ohi. SSP-paikoilla on ihmetelty lintujen vähyyttä. Nyt määrät ovat alkaneet nousta, mutta jäädään kuitenkin selvästi jälkeen viime vuoden lukemista. Elokuulle tultaessa punavarpuset ovat jo hävinneet reviireiltä. Pajulinnut ja tiltaltit aloittavat muuttonsa kerttujen tapaan varhain heinäkuun lopulla. Ruovikoissa lymyilee nuoria pajusirkkuja ja kymmenittäin ruokokerttusia, vähälukuisimpina myös muita kerttusia. Tiaisten vähyyden huomaa joka paikassa. Silloin tällöin verkkoihin eksyy myös Halikonlahden rantametsissä pesivä pikkutikka. Viiksitimalit kiertelevät laajalti Viurilanlahden pohjukkaa pitkin. 

 

Nuori lehtokerttu on asultaan vaatimaton.