keskiviikko 16. elokuuta 2023

Avosetti Salossa

Elokuu on jo puolivälissä ja kesä hiljentynyt monin tavoin. Lintuinfluenssa on puhuttanut eri puolilla Suomea vesilintujen ja raadonsyöjien parissa. Samoilla alueilla muuhun linnustoon maa-alueilla sillä ei ole ollut vaikutusta. Yöt ja aamut ovat varsin kosteita jo elokuussa. Öisin on paljon yöperhosia lennossa, kehrääjät ovat hyönteispyynnissä Halikonlahden poluilla. Suomelle on saatu uusi perhoslaji Synopsia sociaria, Virojoelta. Rysäpyynnit eivät ole tuottaneet ainakaan minun kohdallani mitään erikoisuuksia heinä-elokuun aikana. Muut ovat saaneet lyijykatkoyökköstä, Agrotis bigramma, joka on loikkari. Eriväriset ja -kokoiset ritariyökköset lentelevät paraikaa aktiivisesti. 


Avosetti Salon Satamakadun lätäkössä.


Tänään avosetti laskeutui Salon Viurilanlahden pohjukkaan, mistä se siirtyi Satamakadun varteen puhdistamoalueen lätäköille pidemmäksi aikaa. Joillekin tuli Salon ja elokuun pinna. Viime aikoina elokuun rarilistaa ovat täydentäneet arotasku Helsingissä, kiertelevät riuttatiirat, haarahaukka Topinojalla, arokotka Torniossa, ruskosotka Omenojärvellä, arohyyppä Loviisassa ja pari päivää Siikajoella piipahtanut valkosiipitiira ja Salon Viurilanlahdella saalistellut mustatiira. Varsinainen megaylläri oli kuitenkin Suomelle uusi lintulaji ruskosuula, joka löytyi 7.elokuuta Suomenlahdelta vartioalus Turvan kannelta, mistä se siirtyi bongarien harmiksi iltaa ja yötä myöten Silja Serenaden vapaamatkustajaksi Tukholmaan. Sinne asti lintu selvisikin heikossa kunnossa. Ruotsissa lintu otettiin talteen, mutta kuoli lopulta. Ruotsalaiset lintubongarit ehtivät nähdä sen satamassa. Se on aina näin päin hannuhanhien kohdalla.

 

Nuori rastaskerttunen kädessä. 


Salon Halikonlahden SSP-verkkopyynnissä kiirettä on riittänyt. Koko kesän ajalta on kertynyt lähes 800 lintua, joista pelkästään ruokokerttusia on ollut vajaat 400 yksilöä. Hyvänä kakkosena pajulintu yli 120 kpl ja kolmanneksi eniten pajusirkkuja noin 90 kpl. Viime pyynnissä päivän stara oli nuori rastaskerttunen, samalla tuli kesän toinen viitakerttunen. Nuoria rytikerttusia on nyt ilmaantunut toistakymmentä per kerta. Kerttuja on alkanut liikehtiä entistä vilkkaammin, kymmeniä herne- ja pensaskerttuja, sen sijaan lehto- ja mustapääkerttuja on ollut vain muutamia. Ensimmäiset pikkulepinkäiset istuskelevat verkkotolpilla. Viimeiset satakielet varoittelevat pajupensaissa. Punavarpuset häipyivät heinäkuun puolivälin jälkeen, nehän lähtevät pitkälle muuttomatkalle Kaakkois-Aasiaan, mm. Intiaan.