sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Lumituiskua ja tummaa taivasta

Viimeisen viikon aikana lumisateet ja paikoin jopa sankat pyryrintamat ovat hiljentäneet luontoa ja luonnossa liikkumista. Tuuli on kinostanut metsä- ja peltotiet parinkymmenen sentin paksuiseen lumivaippaan. Näkyvyys on ollut merellä heikko. Taivaankannella öisin ei ole nähty tähtitaivasta ja komeettoja saati revontulia päässyt ihailemaan Salon seudulla. Tänä talvena on otollinen aika bongata edellä mainittuja varsinkin alkuvuoden puoliskolla. Lähipäivien sääennusteet lupaavat lumisadetta tiistaihin asti, minkä jälkeen sää kylmenee selvästi ja sulapaikat kutistuvat. Talvi kiristää otettaan ja valkeaa joulua vietetään koko maassa. Lumipeite suojaa maanpäällisiä kasveja ja maaperässä olevia hyönteisiä eri kehitysvaiheineen paleltumisilta. Komeita yli 2-metrisiä jääpuikkoja roikkuu talojen räystäiltä. Talvella kannattaa katsoa paitsi eteenpäin myös ylös välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä.

Terävät ja pitkät jääpuikot roikkuvat talojen räystäillä.

Lintumaailma on hiljentynyt ulkosaaristoa myöten, joskin siellä tavataan talvehtimasta monia pikkuharvinaisuuksia, kuten Utön vuorihemppo sekä Jurmon jokavuotiset tunturikiurut ja merisirrit. Yksi tunturikiuru viivähti jonkin aikaa Salon Perniön Tuohitun peltolakeuksilla. Joulukuun mielenkiintoisiin havaintoihin on luettava Salon seudun rikkaruohokenttien ja sänkipeltojen useat järripeippoparvet. Yksinäisiä hiiripöllöjä ja maakotkia päivystää siellä täällä. Arktisten alueiden tunturipöllö istuskeli latojen katoilla Lapinjärvellä viikon takaa jatkaen matkaa parempien myyrämarkkinoiden toivossa. Viron Haapsalussa on pitkään viihtynyt amerikkalainen huippuharvinaisuus kettusirkku, jota on käyty katsomassa Suomesta asti WP-pinnaksi.

Fasaanikukko piileskelee usein kuusiaidan suojassa.

Paljon lähempääkin löytyy katsottavaa ja kuvattavaa, sillä luontoyleisöä on kiinnostanut ehkä liiaksikin Espoon Olarin luottavainen ukkometso asutusalueella. Metso tulee toimeen havuneulasilla läpi talven, joten linnusta on turha kantaa huolta. Kesy ja häiriintynyt metso ei villiinny uudestaan toisellakaan paikalla. Minusta metsoa ei pidä siirtää mihinkään missään mielessä. Tieteelle tulee väärää rengastusdataa, mikäli lintu on rengastettu tai tullaan rengastamaan, se tulee varsin usein takaisin ja häiriö on nähtävissä vain ihmisen silmissä.

Sinisorsakoiraat lumisen jään päällä Salon Moisionkoskessa.