maanantai 18. heinäkuuta 2011

Saaristoviikonloppu Utössä

Lyhyt viikonloppu sujui leppoisasti jälleen ulkosaaristossa Utön majakkasaarella. Lauantaiaamuna Salo-Turku välillä satoi rankasti vettä, jota oli kertynyt teiden pinnoille vesipatjoiksi asti. Saaristotiellä Paraisilla aurinko alkoi paistaa ja sää muuttuikin siitä lähtien poutaiseksi ja entistä lämpimämmäksi. Ennen m/s Eivorille tuloa pysähdyimme Nauvon Saaristolaistorille ja vierasvenesatamaan väen vilskeeseen. Roro-lautta Östern lähti juuri satamasta sen liikennöidessä reittiä Nauvo-Seili-Hanka. Kalakojusta Börjes Fisk ostimme maittavaa suolattua savulohta matkaevääksi. Autokin mahtui sentään Pärnäisten parkkipaikalle. Saaristo houkuttelee kesäisin matkailijoita, mökkiläisiä ja kesänviettäjiä.

Nauvon vierasvenesatamassa Börjes Fisk tarjoaa maittavia savukala-antimia.

M/S Östern lähti tunnin kierrokselle Nauvon Seiliä kohti.
Eivorissa nähtiin Kuusiston Kimi matkalla Utöseen. Konkarikelmit kokoontuivat siis jälleen, Tenovuon Jorman ollessa jo kotonaan saaressa. Saaristomerellä ei tehty mitään ihmeellisempiä luontohavaintoja. Yhteysalus saapui perille klo 18.00 jälkeen ja majoituimme Fågelliin tanssikoulu Sambicin sekaan. Fågellia vastapäätä sijaitsee Taiteilijapaja Pikku Tylli, jonka nimeen olen saanut myötävaikuttaa aikoinaan. Se on avoinna elokuun puolelle asti ja sieltä voi ostaa kotiin vietäväksi keramiikkaa, koruja, tekstiilejä ja matkamuistoesineitä.

Utön Taiteilijapaja Pikku Tyllissä voi tehdä mukavia löytöjä.

Yhteysalus m/s Aspö Utön puulaiturissa.
Keskiviikon lisäksi lauantaisin Utön puulaiturille ankkuroituu m/s Aspö, jota kipparoi hotellin omistaja Eero Laaksonen. Butiikkikierros sai jatkoa, sillä rannassa Disa Öhman esitteli tekemiään taidokkaita Utö-aiheisia neuleita, tarkemmin niitä voi tiedustella osoitteesta ljusan.disa@aland.net. Samasta paikasta voi kysyä aamuisin myös herkullisia savukampeloita. Illalla ehti pistäytymään myös kyläkauppaan ja Hannas horisontin kahvilaan ja kioskiin, jossa on myös matkamuistoja ja kirjoja myytävänä. Kyläaukiolla on Arto Ylisen Ymmin puoti hienoine postikortteineen ja muine tuotteineen. Niin Utöstä kuin mantereeltakin voi mukaansa hankkia Juha Laaksoselta ilmestyneen uuden kirjan, Utö syksy ja kevät ulkosaaressa.

Disa Öhman ja Utö-aiheiset neuleet.

Vasemmalla Hannas horisontin kahvila-kioski ja oikealla Tenovuon tupa.
Kulttuuri- ja shoppailuannin lomassa ehdimme kiikaroida itärantaa, jossa oli lähinnä liroja, suosirrejä, pari kuovisirriä ja metsäviklo paikallisten pesivien kahlaajien lisäksi. Ruisrääkkä narisi aktiivisesti ruovikon lähellä. Varesvuon Markus oli vielä kuvaamassa piilokojussaan, josta Tenovuon Jorma oli jo tullut kylälle juttelemaan Kimin ja Pyryn kanssa. Poikkesimme Jannen pihaan ihastelemaan saaren kauneinta perennapuutarhaa. Värikkäissä valikoimissa ja sommitelmissa silmä lepää. Kiitos kuuluu kuulema paremmalle puoliskolle.

Tulipunainen köynnösruusu kukkii talon seinustalla.

Jannen pihassa perennat kukoistavat pitkin kesää.
Oli aika palata hotellille. Kimi olikin ehtinyt jo paikalle lasillisten ääreen. Luvassa oli menoa ja meininkiä kuntoliikunnan harrastajille, sillä hotellin sisäpihalla iltayhdeksän jälkeen yleisön hurmasi Sambic Taina Kanervan johdolla valkoisissa asuissaan. Tanssikoulun saaristokurssi brasilialaisine rytmeineen ei jättänyt ketään kylmäksi. Aiheesta enemmän kiinnostuneille löytyy www.sambic.com. Utön palvelutarjonta tuntuu siis monipuolistuvan kaiken aikaa. Kaiken kukkuraksi hotellilla on tällä hetkellä Jorma Tenovuon ja Markus Varesvuon luontokuvanäyttely Utön lintuotoksista. Kannattaa poiketa bongaamaan tasokkaita ja taiteellisia tilannekuvia.

Utön Havshotel täyttyy sesonkiaikoina vierailijoista.

Sambicin brasilialaiset rytmit saivat Utön turisteihin liikettä.
Auringonlaskussa klo 21.30-23.00 välillä länsihorisontissa oli havaittavissa varsin upea iltarusko. Taivaanranta oli syvän oranssin, punaisen ja mustan värinen. Värisävyt vaihtuivat ajan mittaan auringon pilkistäessä pilviverhon takaa. Tunnelma oli kerrassaan mystinen ja mieleenpainuva. Karikukko tuli viereen seuraamaan puuhiani. Pilkkasiipinaaras ui rantavedessä lapsikatraansa kanssa suojaisessa poukamassa. Pieni tuulenvire merellä sai aikaan pikkuaaltoja.

Auringonlaskua sinisissä väreissä Utön länsipuolella.

Iltaruskossa korostuu syvälliset värit ja jyrkät kontrastit.
Sunnuntaiaamu valkeni tyynessä säässä. Luvassa oli kuuma ja aurinkoinen päivä. Pilvet hävisivät lähes kokonaan. Herätys viideltä ja maastoon. Luotsiasemalla noin tunnin staijaus tuotti 7 ruokkia, 3 merihanhea ja 3 paikallista merikihua. Lapintiirat lentelivät Kesnäsistä lähiluodoille. Emot jaksoivat kantaa vielä pikkukaloja lentopoikasilleen. Tiiroja oli noin 200 yksilöä. Kauempana näkyi muutama merikotka. Harmaa- ja merilokit patsastelivat talojen savupiipuilla. Pensas- ja lehtokertut lauleskelivat aktiivisesti. Pari kultarintaa oli edelleen reviireillään, ensimmäinen maakellarin takana antennilla ja toinen varoitteleva itäniityn isossa pihlajassa polun varrella. Käki ja punavarpunen esittäytyi pikaisesti. Kahlaajakoostumus oli eilisen kaltainen. Puoli yhdeksältä hotellilla odotti ruhtinaallinen aamiainen virolaiskokkien toimesta. Harvassa paikassa voi samaan aikaan syödessä tarkkailla merelle.

Äänekkäältä punajalkaviklolta ei jää mikään huomaamatta.

Merilokit tähystävät usein savupiippujen päällä.
Tähän aikaan vuodesta Utön saari on kasvillisuudeltaan rehevä, kedot kukkivat ja päiväperhoset lentelevät. Saaren kasvimaailmaa dominoivat jänönapila, kissankello, keltamatara, siankärsämö, käärmeenpistoyrtti, tahma-ailakki ja pietaryrtti. Päiväperhoset lepäilevät joutomaiden kukkasilla. Erityisesti ohdakkeet vetivät puoleensa hopeatäplä- ja nokkosperhosia. Piiloutumisen mestareina kirjavat hietaheinäperhoset naamioituivat uskomattoman hyvin hietikolle ja kallion pinnalle jäkäläkuvioon. Keltaniittyperhosta oli sangen runsaasti. Yksinäinen huonokuntoinen amiraali lenteli koulun pihassa. Heinäsirkat hyppivät ja sirittelivät heinikossa.

Hietaheinäperhonen on maastoutunut ruderaatin hiekkaan.

Jänönapila kasvaa runsaana Utön karulla maaperällä.

Utön itäniityn polkua mesiangervojen reunustamina. 

Kissankellot ja keltamatarat kaunistavat ketoja.
Lämpötila oli kivunnut +20 asteeseen. Retkeilyn kannalta oli jo helteisen kuumaa. Hangossa nähdyt riuttatiirat eivät eksyneet Utön vesille asti. Puoli kolmelta koitti lähtöhetken aika. M/S Aspö oli irtautunut Utöstä jo aiemmin. Minä ja Marita astuimme laivaan. Tenovuon Jorma ja Kuusiston Kimmo jäivät saareen. Varesvuon Markus lähti Bokullaan Ymmin veneellä. Utössä oli paljon kuvattavaa ja aktiviteettia. Heinä-elokuu on leppoisaa rentoutumisen aikaa.